Srušio se avion u Americi, nema preživjelih

Tanjug
Foto: WJHG

Avion cesna, koji je neplanirano preletio iznad Vašingtona, srušio se u američkoj državi Virdžiniji i niko nije preživio pad, rekli su zvaničnici.

Na prelet cesne u ned‌jelju popodne reagovao je borbeni avion Pentagona koji je izazvao probijanje zvučnog zida na širem području Vašingtona.

Policija je saopštila da su spasioci stigli na mjesto pada aviona u ruralnom delu doline Šenandoa i da niko nije preživio, prenio je AP.

Federalna uprava za avijaciju saopštila je da je cesna poletjela iz Elizabetona u američkoj državi Tenesi u ned‌jelju i da je krenula ka aerodromu Mekartur na Long Ajlendu.

Iz nepoznatih razloga cesna se okrenula iznad njujorškog Long Ajlenda i letjela je ravnom linijom iznad Vašingtona prije nego što se srušila iznad planinskog terena u blizini Montebela u Virdžiniji.

Cesna je letjela direktno iznad Vašingtona, iako je to jedan od najviše ograničenih vazdušnih prostora u zemlji. Neimenovani američki zvaničnik potvrdio je za AP da je vojni mlaznjak krenuo da odgovori na cesnu koja nije reagovala na radio poruke.

Sjevernoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane saopštila je da je F-16 bio ovlašćen da putuje supersoničnim brzinama, što je izazvalo probijanje zvučnog zida koji se čuo u Vašingtonu i d‌jelovima Virdžinije i Merilenda.

Avion koji se srušio registrovan je na "Enkor motors" iz Melburna, sa sedištem na Floridi. Džon Rampel, koji vodi kompaniju, rekao je za Njujork tajms da su njegova ćerka, dvogodišnja unuka, njena dadilja i pilot bili u avionu.

On je rekao da su se vraćali kući u Ist Hemptonu, na Long Ajlendu, nakon što su posjetili njegovu kuću u Sjevernoj Karolini. Rampel je rekao da se cesna srušila možda zbog toga što je izgubila pritisak.

Američki predsjednik Džozef Bajden igrao je u ned‌jelju golf u vojnoj bazi Endruz u Merilendu otprilike u vrijeme kada je borbeni avion poleteo.

Portparol američke tajne službe rekao je da incident nije imao uticaja na predsjednikovo kretanje u ned‌jelju. Zvaničnik Bele kuće rekao je da je predsjednik bio obaviješten o nesreći i da je zvuk letjelice bio slab u bazi Endruz.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana