Šolc odgovorio da li je imao informacije o pripremi napada

SRNA
Šolc odgovorio da li je imao informacije o pripremi napada

BERLIN- Njemačka nije imala informacije o pripremi terorističkog napada u kojem je u Krasnogorsku u petak, 22. marta, ubijeno 143 ljudi, izjavio je njemački kancelar Olaf Šolc.

On je u intervjuu za njemački list "Markiše algemajne" negirao da je imao bilo kakva saznanja o planovima za napad na koncertnu halu "Krokus siti hol".

Međutim, Šolc je naveo da su američke bezbjednosne službe vjerovatno "imale indicije", napomenuvši da je politika Vašingtona takva da upozorava druge zemlje o mogućim terorističkim napadima kada god dobije informaciju o tome.

"Oni su čak izdali javno upozorenje. Zato je još tužnije što se taj teroristički napad ipak dogodio", istakao je Šolc.

"Raša tudej" piše da je Šolc očigledno mislio na bezbjednosno upozorenje koje je 7. marta objavila Ambasada SAD u Moskvi, upozorivši na planove da se ciljaju veći skupovi u Moskvi, uključujući koncerte, i da bi se to moglo dogoditi "u naredna 24 časa".

Agencija podsjeća da je i Bijela kuća saopštila da je, navodno, podijelila informacije o potencijalnom napadu sa ruskim vlastima.

Grupa naoružanih ljudi izvršila je 22. marta napad na "Krokus siti hol" pred rok koncert. Oni su nasumično pucali na civile i zapalili dvoranu.

Ruske bezbjednosne službe privele su 11 osumnjičenih za umiješanost u teroristički napad, uključujući četiri napadača koji su privedeni u regionu Brijansk jugozapadno od Moskve.

Odgovornost za napad preuzela je "Islamska država". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana