Sastali se Putin i Džonson - “nema normalizacije odnosa”

Agencije
Sastali se Putin i Džonson - “nema normalizacije odnosa”

Putin se sastao sa Džonsonom u Berlinu, ali premijer Velike Britanije kaže da “nema normalizacije odnosa”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom na marginama mirovne konferencije u Libiji u Berlinu, a Džonson je iskoristio priliku da mu izričito kaže da neće doći do “normalizacije” bilateralnih odnosa Moskve i Londona.

Premijer Velike Britanije tada je zahtjevao od Rusije da okonča ono što je nazvao “destabilizirajućom aktivnošću” koja navodno prijeti Velikoj Britaniji, njenim građanima i saveznicima, mada nije razjasnio šta tačno misli pod tim.

Umjesto toga, Džonson se još jednom osvrnuo na slučaj trovanja u Solzberiju, za koji London krivi Moskvu, a da još nije pružio nepobitan dokaz krivice, piše “RašaTudej”.

“Bio je jasan da nije došlo do promjene u stavu Velike Britanije o Solzberiju, što je bila nesmotrena upotreba hemijskog oružja i bezobrazan pokušaj ubistva nedužnih ljudi na tlu Velike Britanije. Rekao je da se takav napad ne smije ponoviti “, izjavila je Džonsonova portparolka u izjavi, piše Rojters.

Problem se odnosi na hemijski napad 2018. godine na bivšeg ruskog dvostrukog agenta u gradu Solzberiju za koji je britanska vlada okrivila Rusiju.

Kremlj je rekao da su Putin, Džonsin i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Laien razgovarali o bilateralnim i međunarodnim problemima, uključujući libijski mirovni proces.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana