„San“:Ursula fon der Lajen kandidat za novog šefa NATO

Tanjug
„San“:Ursula fon der Lajen kandidat za novog šefa NATO

BRISEL– Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kandidovaće se za novog generalnog sekretara NATO-a, bez obzira na to što joj mandat na sadašnjoj funkciji ističe tek sljedeće godine, prenosi list "San".

Diplomatski izvori tvrde da su brojne zemlje članice NATO predložile da ona preuzme alijansu ovog oktobra, navodi britanski tabloid.

Lajen, koja je bivša njemačka ministarka odbrane, vodiće  tešku borbu za nasljednika Jensa Stoltenberga na mjestu šefa NATO-a, koji bi trebalo bi da se povuče kasnije ove godine, nakon što mu je mandat produžen zbog rata u Ukrajini.

Za ovu poziciju nema formalnih izbora, već 30-člani zapadni vojni savez konsenzusom bira novog lidera, a SAD, iako vode glavnu riječ u ovom izboru, obično ne postavljaju kandidata, jer američki general tradicionalno obavlja dužnost vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi, navodi britanski list.

Izvori iz Velike Britanije saopštili su da  će London vjerovatno staviti veto na izbor Ursule fon der Lajen , navodeći kao razlog njen slab učinak na čelu njemačkih oružanih snaga.

Britanski ministar odbrane Ben Volas takođe želi ovu funkciju, kako bi postao prvi generalni sekretar NATO iz Britanije u posljednjih 20 godina, a premijer Riši Sunak formalno podržava njegovu kandidaturu.

Premijerka Estonije Kaja Kalas takođe se spominje kao mogući kandidat za mjesto šefa NATO saveza, ali je ona poručila da samu sebe isključuje „zbog prijetnje Rusije na  granici njene zemlje“.

Kanadska ministarka finansija Kristija Friland, koja je pola Ukrajinka, takođe je u igri za nasljednika Jensa Stoltenberga, ali izvor iz NATO sugeriše da je malo vjerovatno da će ona dobiti posao zbog neuspjeha Kanade da ispuni cilj alijanse i izdvoji dva odsto BDP-a na odbranu, prenosi "San".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana