Šalenberg: Koalicija na „tankom ledu“

Tanjug
Foto: GS

BEČ - Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg, nakon svečane sjednice vlade povodom Dana državnosti, ukazao je da je koalicija na „tankom ledu“ i kritikovao je Slobodarsku partiju Austrije (FPO) zbog vođenja kampanje protiv vakcinacije.

 Iako je koalicija na „tankom ledu“ Šalenberg je, na konferenciji za štampu, kazao da je uvjeren da će vlada izdržati mandat. Svoj zadatak kao novi kancelar on vidi u „usmeravanju broda vlade u mirne vode“ i nastavljanje rada zasnovanog na činjenicama.

Kada je riječ o korona krizi podsjetio je da svako u društvu i politici ima odgovornost i vjeruje da niko ne smije da to negira. Upitan zašto Austrija ima manju stopu vakcinisanosti od ostalih država članica EU, on je ukazao da u zemlji postoji jedna politička snaga koja se bori protiv toga.

Kada se uporede politička karta zemlje i karta vakcinisanosti vidi se da svuda tamo gde FPO ima svoj snažan glas postoji ekstremno nista stopa vakcinacija.

Šalenberg je kazao da je neophodno da se poveća stopa od oko 60 odsto vakcinisanih, jer se radi o zdravlju svih.

Vicekancelar Verner Kogler izrazio je optimizam u vezi rada vlade. On je kazao da postoji odlična osnova za saradnju, i da funkcioniše kako između kancelara i vicekancelara, tako i šefova poslaničkih klubova i lidera koalicionih stranaka.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana