Ruska PVO aktivirana u Sevastopolju, obustavljen putnički pomorski saobraćaj

GS/Agencije
Ruska PVO aktivirana u Sevastopolju, obustavljen putnički pomorski saobraćaj

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 577 dana. Ruska protivvazdušna odbrana aktivirana je danas u Sevastopolju, a prema prvim informacijama, dijelovi rakete pali su u oblast Suharne Balke, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev. Ruske snage napale su dronovima-samoubicama "šahid" tokom noći Dnjepropetrovsku oblast, usljed čega je oštećen kritični infrastrukturni objekat na Dnjepru, objavio je na Telegramu načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Sergej Lisak.

Lavrov: Ukrajinski mirovni plan i oživljavanje sporazuma o žitu nisu realni

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ni ukrajinski mirovni plan, kao ni najnoviji predlozi Ujedinjenih nacija za oživljavanje Crnomorske inicijative za izvoz žitarica nisu realni.

Lavrov je to rekao na konferenciji za novinare posle nedelju dana intenzivne globalne diplomatije na godišnjem skupu svetskih lidera usedištu UN u Njujorku.

"To je potpuno neizvodljivo", rekao je Lavrov o mirovnom planu u 10 tačaka koji je promovisao Kijev.

On je rekao da takav plan nije moguće sprovesti.

"To nije realno i svi to razumeju, ali u isto vrijeme kažu da je to jedini osnov za pregovore", istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je rekao da će sukob biti riješen na bojnom polju ako se Kijev i njegovi zapadni saveznici budu držali tog stava.

Lavrov je naveo da je Moskva napustila Crnomorsku inicijativu za izvoz žitarica jer obećanja data Rusiji, uključujući i ukidanje sankcija Ruskoj banci i njeno ponovno povezivanje sa globalnim SVIFT sistemom, nisu ispunjeni.

Moravjecki: Želim da kažem Zelenskom da nikada više ne vrijeđa Poljake kao u UN

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavo je da želi da kaže predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da nikada više ne vređa Poljake kao što je to učinio nedavno tokom svog govora u Ujedinjenim nacijama.

"Poljaci to nikada neće dozvoliti, a odbrana dobrog poljskog imena nije samo moja dužnost i čast, već je najvažniji zadatak poljske vlade", rekao je Moravjecki juče na skupu u Svidnjiku, prenela je Gazeta viborča.

On je istakao da će se Poljska braniti u trenutnom geopolitičkom kontekstu, da ima svoje razloge i da zna kako ovi razlozi treba da budu oblikovani.

Zelenski je u obraćanju u Ujedinjenim nacijama rekao da Kijev "vredno radi da se očuvaju kopneni putevi za izvoz žita" i da je "političko pozorište" oko uvoza žitarica samo pomoglo zvaničnoj Moskvi.

Tas: Vatikan i Moskva nastavljaju da sarađuju u okviru papine mirovne misije

Vatikan i Rusija nastavljaju da rade na humanitarnim pitanjima u okviru misije papinog izaslanika kardinala Matea Cupija, objavio je Tas, pozivajući se na neimenovani izvor u Vatikanu.

Prema njegovim rečima, Moskva pokazuje "punu spremnost za saradnju i nepolitizovan dijalog".

"Humanitarna saradnja, posebno na listama za proveru ukrajinske dece koja su završila na teritoriji Rusije, između Svete stolice i Rusije se nastavlja", rekao je izvor ruske agencije.

U okviru mirovne misije, kardinal Cupi je posetio Kijev, Moskvu, Vašington i Peking. 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je nedavno najavio da će "izaslanik Vatikana ponovo doći" i da su ruski zvaničnici spremni da se sastanu sa njim, dok je zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško naveo da Moskva održava radne kontakte sa Vatikanom. 

 

MO: Rusija izvela 12 napada na vojnu infrastrukturu

Rusija je tokom protekle nedjelje izvela 12 napada na infrastrukturu koja snabdijeva ukrajinsku vojsku, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

- Oružane snage Rusije su od 17. do 23. septembra izvele 12 kolektivnih udara korištenjem kopnenog i vazdušnog dalekometnog preciznog naoružanja i dronova -  navodi se u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se navodi da su napadi izvedeni na objekte koji se bave popravkom avijacije i oklopnih vozila, rafinerije nafte, na skladišta municije, preciznog naoružanja i stranog oružja, obavještajne centre i centre za obuku u domenu sabotaže, kao i centre za smještaj stranih plaćenika.

Udari su nanijeli značajnu štetu mrežama snabdijevanja ukrajinske vojske, posebno u oblastima Hersona i Zaporožja, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da su neke od ukrajinskih krstarećih raketa i granata sa osiromašenim uranijumom, koje je isporučio Zapad, uništene u nizu udara, prenosi "Raša tudej".

Lula rekao zelenskom da nema vojnog rješenja za sukob u Ukrajini

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao je ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom da je najbolji način da se krene naprijed u sukobu između Kijeva i Moskve zaustavljanje borbi i pristanak na mirno rješenje, rekao je diplomatski izvor za Si-En-En Brazil.

Tokom njihovog sastanka u UN, brazilski lider je ponudio pomoć u mirovnim naporima.

Dvojica lidera sastala su se iza zatvorenih vrata na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, navodi "Raša tudej".

Lula je Zelenskom jasno stavio do znanja da vjeruje da ne može biti vojnog rješenja za sukob između Rusije i Ukrajine.

On je istakao da je Brazil jedini član grupe BRIKS-a, koja takođe uključuje Kinu, Rusiju, Indiju i Južnoafričku Republiku, koja je glasala u UN za osudu ruske vojne operacije, rekli su izvori.

Prema riječima diplomata, Lula je istakao da Brazilija želi da učestvuje u naporima za postizanje mira u Ukrajini.

Zelenski je odgovorio da nema povjerenja da će uslovi bilo kakvog mirovnog sporazuma koji bi mogli biti postignuti sa Moskvom biti ispunjeni, rekli su izvori. Ukrajinski lider je, takođe, insistirao na tome da se može posvetiti samo rješenju koje bi uključivalo obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Diplomate, koje su prisustvovale sastanku, opisali su ga kao "srdačan", ali su rekli da su strane u suštini ponovile stavove koje su javno iznosile posljednjih mjeseci.

Ranije ove sedmice, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je da Rusija želi da se radi na diplomatskom rješenju sukoba u Ukrajini, ali da trenutno ne vidi osnove za početak pregovora.

                (KKijev: Rezultat napada na štab ruske mornarice u Sevastopolju desetine mrtvih

Ukrajinske Snage za specijalne operacije (SOF) tvrde u saopštenju da je rezultat napada na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju desetine mrtvih i ranjenih, „uključujući i više rukovodstvo flote“, prenosi .

U saopštenju SOF-a na Telegramu navedeno je da je specijalna operacija pod nazivom „Zamka za krabu“, koja je izvedena u petak, bila tempirana u trenutku kada su se sastajali visoki oficiri ruske mornarice i da je njen rezultat desetine mrtvih i ranjenih, „uključujući i više rukovodstvo flote“.

-Hrabar i mukotrpan rad Snaga za specijalne operacije omogućio je da „na vreme i precizno“ gađaju štab Crnomorske flote, dok se viši štab ruske mornarice sastajao u privremeno okupiranom gradu Sevastopolju - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će “detalji napada biti otkriveni čim to bude moguće”

Ukrajina do sada nije dala nikakve dodatne informacije ili bilo kakve dokaze o konkretnim žrtvama među pripadnicima ruske Crnomorske flote, navodi CNN.

Kijev: Ruske snage lansirale 15 dronova, Ukrajina oborila 14

Ruske ruske snage noćas su lansirale 15 bespilotnih letelica tipa Šahed na ciljeve na jugoistoku Ukrajine, a ukrajinska PVO je oborila njih 14, saopšteno je danas iz komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

-Pravac napada je bio Zaporožje i Dnjepropetrovska oblast - navedeno je  u saopštenju, prenosi agencija Unian.

Odeska oblast bila je na meti ruskih projektila Oniks.

Dvije rakete su pogodile rekreacionu zonu, ali nije bilo velike štete ni žrtava.

Ruska PVO aktivirana u Sevastopolju, obustavljen putnički pomorski saobraćaj

Ruska protivvazdušna odbrana aktivirana je danas u Sevastopolju, a prema prvim informacijama, dijelovi rakete pali su u oblast Suharne Balke, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev .

-Prema preliminarnim informacijama, protivvazdušna odbrana je dejstvovala u Sevastopolju. Ostaci rakete su pali na pristanište u oblasti Suharna Balka. Sve specijalne službe su izašle na lice mjesta. Molimo ostanite mirni - napisao je Razvožajev na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

U Sevastopoljskom zalivu obustavljen je pomorski putnički saobraćaj, saopštila je Direkcija za razvoj gradske saobraćajne infrastrukture.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da je u ukrajinskom raketnom udaru na Sevastopolj jedan vojnik poginuo i da je oštećena zgrada u kojoj se nalazi sjedište ruske Crnomorske flote.

Ukrajinska vojska saopštila je da je u napadu na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju koristila rakete "storm šedou" i "skalp" koje su Kijevu isporučene iz Velike Britanije i Francuske.

Kijev: Ruske snage napale Odesu i Dnjepropetrovsku oblast

Ruske snage napale su dronovima-samoubicama "šahid" tokom noći Dnjepropetrovsku oblast, usljed čega je oštećen kritični infrastrukturni objekat na Dnjepru, objavio je na Telegramu načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Sergej Lisak.

- Branioci sa VC Vostok oborili su 12 neprijateljskih bespilotnih letjelica na nebu iznad Dnjepropetrovske oblasti. U pitanju su bili "šahidi"  - rekao je Lisak.

Odeska oblast bila na udaru ruskih projektila “oniks". Dve rakete su pogodile područje za rekreaciju, nije bilo velike štete i žrtava, rekla je na Teletonu Natalija Gumenjuk iz pres-centra ukrajinskih snaga.

Trudo: Kanada obezbeđuje dodatnih oko 480 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

Kanada će dati dodatnih nešto više od 480 miliona američkih dolara vojne pomoći Ukrajini u naredne tri godine, rekao je premijer Džastin Trudo pred kanadskim parlamentom, tokom posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Trudo je najavio da će u okviru te pomoći Kanada Ukrajini isporučiti više tenkova „leopard 2“, preneo je Rojters.             

Pored toga bi tokom tri godine u Ukrajinu bilo otpremljeno 50 oklopnih vozila, uključujući vozila za medicinsku evakuaciju, koja će izraditi kanadski radnici u Ontariju.

Takođe je najavio da će vlada poslati trenažere za pilote i održavanje aviona F-16, kako bi Ukrajinci mogli maksimalno da koriste donirane borbene avione.

Otava će, dodao je Trudo, takođe primijeniti nove sankcije protiv Rusije.

Blumberg: SAD traže pojašnjenje od Poljske u vezi sa stavom prema Ukrajini

Sjedinjene Američke Države traže pojašnjenje od Poljske nakon što su zvaničnici te zemlje najavili da bi mogla da bude obustavljena vojna pomoć Ukrajini, objavio je Blumberg pozivajući se na američkog zvaničnika koji je želio da ostane anoniman.

Neimenovani izvor je rekao da je Poljska i dalje posvećena podršci Ukrajini, ali je naveo da je precizan stav zemlje nejasan.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je ranije ove nedjelje da je Varšava obustavila isporuke oružja Kijevu.

Iako su obje strane kasnije pozvale na ublažavanje tenzija, javni spor doveo je do iznenadne sumnje u jedinstvo koje je definisalo odnos susjeda, navodi agencija.

Međutim, neimenovani američki zvaničnik kaže da razlike među saveznicama još nisu dovele do pukotina u jedinstvu koalicije koja je podržala Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana