Ruska Duma usvojila zakon o djelatnosti stranih agenata

Tanjug
Foto: Agencije

MOSKVA-Ruska Državna duma usvojila je danas zakon o regulisanju djelatnosti stranih agenata u Ruskoj Federaciji.

Kako se navodi, zakon predviđa da svako rusko ili strano pravno lice, bez obzira na organizaciono-pravnu formu, drugo udruženje lica ili pojedinac, bez obzira na državljanstvo, može biti priznato kao strani agent, ako to dobija stranu podršku ili je pod stranim uticajem, prenosi Interfaks.

Istovremeno, "u cilju podizanja svijesti građana i funkcionera", planirano je da se vodi registar koji sadrži podatke o stranim agentima.

Zakon, posebno, uvodi niz zabrana za strane agente, tako da oni neće moći da dobiju državna sredstva u sprovođenju kreativnih aktivnosti.

Pored toga, zakon predviđa da strani agent neće imati pravo da predaje u državnim i opštinskim obrazovnim institucijama, kao ni da obavlja obrazovne aktivnosti povezane sa maloljetnicima.

Takođe, kako se dodaje, predviđeno je da strani agenti neće imati pravo da upravljaju značajnim objektima kritične informacione infrastrukture i osiguravaju bezbjednost tih objekata.

Predviđeno je da strani agenti podliježu ograničenjima i zabranama predviđenim Poreskim zakonikom Ruske Federacije, uključujući i one koje se odnose na primjenu pojednostavljenog sistema oporezivanja.

Strani agenti takođe podležu ograničenjima vezanim za ulaganje u privredne subjekte koji su od strateškog značaja za osiguravanje odbrane zemlje i bezbjednosti države.

Opšti zakon o stranim agentima, kao i licima pod stranim uticajem, trebalo bi da stupi na snagu 1. decembra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana