Rusija razmatra kupovinu valuta prijateljskih zemalja

GS
Rusija razmatra kupovinu valuta prijateljskih zemalja

Rusija razmatra kupovinu valuta prijateljskih zemalja poput Kine, Indije i Turske za svoj Fond nacionalnog bogatstva (NWF).

U izveštaju centralne banke o monetarnoj politici za period 2023-2025, piše da se sada razmatraju različite opcije o tome kako da se na snagu vrati pomenuto fiskalno pravilo i popuni NWF, imajući u vidu zapadne sankcije prema Rusiji.

"Rusko Ministarstvo finansija radi na mogućnostima za operativnu implementaciju mehanizma budžetskog pravila o popunjavanju/trošenju NNjF sredstava u valutama prijateljskih zemalja (juan, rupija, turska lira i druge)", saopštila je centralna banka.

Prema tom budžetskom pravilu, Rusija je ranije kupovala dolare i evre za NWF, ali ne i druge valute. Svakodnevne kupovine deviza za taj fond obustavljene su početkom 2022. godine zbog povećane volatilnosti rublje.

Tim fondom upravlja Ministarstvo finansija, ali je NWF deo međunarodnih rezervi centralne banke, koje uključuju i juan. Ruske međunarodne rezerve su iznosile u februaru oko 640 milijardi dolara, od čega je skoro polovina zamrznuta zapadnim sankcijama.

Banka Rusije je takođe saopštila da će se ruska ekonomija vratiti na staze rasta 2024. nakon dvije godine pada, i da će inflacija do tada biti svedena na ciljanih 4,0 odsto, što će omogućiti centralnoj banci da ključnu kamatu vrati na raspon od 5,0 do 6,0 procenata 2025. godine.

"Dalje kretanje ruske ekonomije karakteriše značajna neizvesnost... Glavni izazov u narednim godinama je stvaranje uslova za uspješnu transformaciju privrede", objavila je centralna banka, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana