Rusija: Napadač sa kukastim krstom ubio 15 ljudi

Tanjug
Napadač sa kukastim krstom ubio 15 ljudi
Foto: Gazeta | Napadač sa kukastim krstom ubio 15 ljudi

MOSKVA - Naoružani napadač ubio je danas 15 ljudi, među kojima je 11 djece i ranio je 24 osobe u jednoj školi u Rusiji, nakon čega se ubio, saopštili su ruski istražitelji.

Napadač, muškarac u ranim tridesetim, koji je identifikovan kao Artem Kazancev, ubio je dva čuvara, a zatim otvorio vatru na učenike i nastavnike u školi broj 88 u Iževsku koju je nekada i sam pohađao, prenosi Rojters.

Ruski istražni komitet, koji se bavi velikim zločinima, saopštio je da istražuje sumnjive veze počinioca sa neonacizmom.

"Istražitelji trenutno vrše pretres njegovog prebivališta i proučavaju ličnost napadača, njegove stavove i okruženje. Sprovode se provjere njegove privrženosti neofašističkim stavovima i nacističkoj ideologiji", navodi se u saopštenju komiteta.

Objavljen je snimak na kojem se vidi tijelo muškarca kako leži u učionici sa prevrnutim nameštajem i papirima razbacanim po krvavom podu.

Napadač je bio obučen u crno, sa crvenim kukastim krstom na majici, bio je naoružan sa dva ručno adaptirana pištolja za ispaljivanje bojeve municije i kod sebe je imao ukupno 10 okvira municije kalibra 9 milimetara na kojima je crvenom bojom ispisano "mržnja", saopštila je pres-služba odjeljenja Nacionalne garde regiona Udmurt, prenosi TASS.

Pomoćnik ruskog ministra zdravlja Aleksej Kuznjecov kazao je da grupa ljekara putuje u Iževsk da pomogne žrtvama pucnjave, prenijela je agencija Interfaks.

 

Prema njegovim riječima, u školu u kojoj radi 80 nastavnika i koju pohađa 982 đaka upućeno je 14 ekipa Hitne pomoći.

Napadač na školu u Iževsku, koji je ubio 15 osoba, bio je liječen u psihijatrijskoj bolnici, rekao je danas novinarima Aleksandar Brečalov, načelnik Udmurtske oblasti.

"Liječen je u psihijatrijskoj bolnici", rekao je Brečalov, prenio je TASS.

Ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov izjavio je danas da je napadač koji je pucao u školi u Iževsku imao dijagnozu šizofrenije.

"Artjom Kazancev, koji je pucao u školi u Iževsku, ranije je dobio dijagnozu šizofrenije", rekao je Kravcov u saopštenju na kanalu Ministarstva obrazovanja na servisu "Telegram".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana