Odlučnost u borbi protiv terorizma i separatizma u Siriji

Srna
Odlučnost u borbi protiv terorizma i separatizma u Siriji

SOČI - Rusija i Turska potvrdile su odlučnost da se bore protiv terorizma i separatizma na teritoriji Sirije, navodi se u memorandumu potpisanom na kraju sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.


U tekstu se navodi da su lideri odlučni u tome da poremete sve planove separatista u Siriji, javio je TASS.

“Oni /ruski i turski predsjednik/ su naglasili svoju odlučnost da se bore protiv terorizma u svim oblicima i pojavama, kao i da poremete sve planove separatista na sirijskoj teritoriji”, ističe se u tekstu.

Erdogan je tokom zajedničke konferencije za novinare sa Putinom u Sočiju izjavio da je glavni cilj turske vojne operacije započete na sjeveru Sirije da se protjeraju Radnička partija Kurdistana /PKK/ i Narodna zaštitna jedinica /IPG/, koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

On je naglasio da turska ofanziva “Operacija mirno proljeće” garantuje sirijski teritorijalni integritet i političko jedinstvo, uz napomenu da Tursku nikada nije zanimala sirijska teritorija ili njena suverenost.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je ranije da su se Moskva i Akara saglasile da se borci kurdske IPG povuku na 30 kilometara od sirijske granice.

On je nakon sastanka predsjednika Putina i Erdogana u Sočiju rekao da bi sporazum Moskve i Ankare trebalo da okonča sukobe u regionu.

Lavrov je istakao da će se Kurdi povući i iz gradova Manbidž i Tel Rifan, kao i da će od sutra na sirijskoj strani granice sa Turskom biti raspoređena ruska vojna policija i sirijski graničari, izvan zone turske vojne operacije.

Rojters prenosi da će se, u skladu sa sporazumom, ruske i turske patrole sprovoditi u širini od deset kilometara od granice.

Erdogan je dodao da će Ankara raditi sa Moskvom i na bezbjednom povratku sirijskih izbjeglica koje se trenutno nalaze uz Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana