Rohani poručio Zapadu: Imate 60 dana ili nastavljamo sa obogaćivanjem uranijuma

Tanjug
Rohani poručio Zapadu: Imate 60 dana ili nastavljamo sa obogaćivanjem uranijuma

Teheran - Iranski predsjednik Hasan Rohani upozorio je danas da će Iran prestati da se pridržava određenih dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i dao rok od 60 dana ostalim potpisnicama tog sporazuma da ispune svoje obaveze, naročito kada je riječ o bankarskim i naftnim sektorima.

Rohani je rekao da će Iran nastaviti s visokim nivoom obogaćivanja uranijuma, ukoliko svetske sile ne održe svoja obećanja, data u okviru nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine.

U televizijskom obraćanju, Rohani je naveo da ostale zemlje potpisnice tog sporazuma - Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Kina i Rusija - imaju 60 dana da ispune svoje obaveze kako bi zaštitile naftne i bankarske sektore Irana od američkih sankcija, prenio je Rojters.

Rohani je rekao da Iran želi da pregovara o novim uslovima sa preostalim partnerima u okviru sporazuma, ali je priznao da je situacija ozbiljna.

“Osjećamo da je nuklearnom sporazumu potrebna operacije, a pilule protiv bolova od prošle godine nisu bile efikasne. Ovo je operacija za spas sporazuma, ne njegovo uništavanje”, rekao je Rohani.

Iran je poslao pisma o svojoj odluci liiderima Velike Britanije, Kine, Evropske unije, Francuske i Nemačke, preko ambasadora tih zemalja u Teheranu, kao i Rusiji, navodi AP.

Kako navodi televizija IRIB, Iran je prenio ambasadorima zemalja potpisnica da će odstupiti od pojedinih obaveza koje ima prema nuklarnom sporazumu iz 2015. godine.

Iranski predsjednik je rekao da će Iran zadržati višak obogaćenog uranijuma i teške vode i dao rok od 60 dana da se odrede novi uslovi za nuklearni sporazum s tom zemljom.

Rohani je upozorio da ukoliko rok istekne, a ne postignu se bolji uslovi, Iran će započeti sa većim obogaćivanjem uranijuma, prenio je AP.

“Ako se pet zemalja pridruže pregovorima i pomognu Iranu da dobije korist u oblasti nafte i bankarstva, Iran će se vratiti svojim obavezama iz nuklearnog sporazuma”, rekao je Rohani.

U pismu poslatom potpisnicima tog sporazuma, Vrhovni nacionalni bezbednosni savjet poručio da se Iran više neće pridržavati ograničenja, u vezi sa zalihama obogaćenog uranijuma i teške vode, navodi Blumbarg.

Ukoliko ostale zemlje ispune zahtjeve Irana, on će se vratiti prvobitnim obećanjima iz nuklearnog sporazuma 2015. godine, navodi se u pismu.

Iranski predsjednik obratio se danas, na godišnjicu povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma svjetskih sila sa Teheranom.

Nuklearni sporazum iz 2015. godine podrazumijevao je da se ukinu sankcije Iranu u zamjenu za ograničavanje nuklearnog programa te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana