Ričard Has: Ovo je najopasniji trenutak u savremenoj američkoj istoriji

Agencija
Ričard Has: Ovo je najopasniji trenutak u savremenoj američkoj istoriji

Bivši američki diplomata, jedan od teoretičara spoljne politike Ričard Has kaže da se SAD nalaze u "najopasnijem trenutku" u svojoj savremenoj istoriji.

"Predsjednik Donald Tramp je raspoložen da vodi rat na tri fronta: politički, protiv (specijalnog tužioca) Boba Milera, ekonomski protiv Kine/drugih trgovinskih partnera, i pravi rat protiv Irana i/ili Sjeverne Koreje, naveo je Has, a prenosi Sputnjik.

On je dodao i da je ovo najopasniji trenutak u savremenoj američkoj istoriji.

"I u značajnoj mjeri smo ga sami izazvali, a ne neki događaji", napisao je Has.

Has je ranije u članku: "Kuda ići. Promjene američke spoljne politike", koju je u julu objavio "Forin afers", napisao da je u ovom trenutku Vašingtonu potrebna strategija koja odgovara SAD i njenim saveznicima.

"SAD u cijelini treba da vrate sebi ulogu odgovornog akcionara, a ne da se izoluju od problema. Ne treba ignorisati problem međunarodne pomoći ili borbe za klimu. Nepredvidljivost u spoljnoj politici je dobra kao taktika, ali ne i strategija. Međunarodni poredak koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata se može mijenjati, ali ga ne treba u potpunosti rušiti. Ne treba zaboraviti koliko koristi je taj poredak donio Americi”, dodao je ekspert.

Ričard Has je od 2003. godine predsjednik Savjeta za međunarodne odnose, a ranije je bio direktor za planiranje politike u Stejt departmentu i savjetnik državnog sekretara Kolina Pauela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana