Rajan: Treba živjeti sa virusom dok se ne pojavi vakcina

Srna
Rajan: Treba živjeti sa virusom dok se ne pojavi vakcina

ŽENEVA - Šef Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ za hitne slučajeve doktor Majkl Rajan izjavio je da je široko rasprostranjeno testiranje za virus korona ključno i da ne bi trebalo kriviti zemlje za porast broja zaraženih.


On je na konferenciji za novinare u Ženevi apelovao da se pređe na mjere koje će dozvoliti da se “živi sa virusom dok se ne pojavi vakcina”.

Rajanovi današnji komentari sugerišu na promjenu načina razmišljanja i pomirenja Organizacije s tim da će pandemija, koja je počela da se širi iz Kine prošle godine i zarazila više od pola miliona ljudi, najvjerovatnije potrajati još neko vrijeme, javio je AP.

“U ovom trenutku niko ne može predvidjeti koliko će trajati epidemija. Ulazimo u nesigurnu budućnost. Mnoge zemlje u svijetu tek ulaze u ciklus epidemije”, rekao je Rajan.

Rajan je dodao da je neophodno preći sa mjera čiji je cilj da se smanji pandemija na “preciznije i usmjerene ciljeve”, što će omogućiti, ako ništa drugo, da se živi sa virusom dok se steknu uslovi za razvijanje vakcine.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana