Radnici Njujork Tajmsa prekidaju rad na 24 sata, traže povećanje plata

GS
Radnici Njujork Tajmsa prekidaju rad na 24 sata, traže povećanje plata

NjUJORK - Jedan od najuticajnijih dnevnih listova u svijetu Njujork Tajms danas će na 24 sata obustaviti rad, što je prvi štrajk u ovoj medijskoj kući nakon 40 godina.

Rad će prekinuti stotine novinara i drugih radnika.

Sindikat je poručio da više ne pristaje na odugovlačenja pregovora s izdavačem te je najavio da će rad obustaviti 1.100 radnika.

Izostaje dogovor o visini plata i pitanju rada izvan radnog mjesta ili tzv. rada na daljinu. 

Sindikalisti za izostanak dogovora krive upravu lista.

Zamjenik glavnog urednika Klif Levi je istakao da je za ovu godinu ponuđen rast plata za 5,5 posto te za tri posto u 2023. i 2024. godini. 

Kako je naveo, to bi predstavljalo ukupno povećanje za 2,2 posto u odnosu na prethodni ugovor. Međutim, sindikalna predstavnica Stejsi Kauli je naglasila da se traži rast za 10 posto, za koji je istakla da će se njime nadomjestiti rast plata kojeg ranije nije bilo.

Portparol Njujork Tajmsa Daniel Roudis Ha je izjavila da je razočaravajuće to što su se radnici odlučili za štrajk, jer situacija, prema njenim riječima, nije bezizlazna. 

Za danas je zakazano okupljanje novinara na Tajms Skveru.

U Njujork Tajmsu su se ranije dešavali kraći, poludnevni protesti i zbog toga što su radnici smatrali da se uvode nepoštene radne prakse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana