Putin potpisao dekret o kontroli elektrane Zaporožje

GS/Agencije
Putin potpisao dekret o kontroli elektrane Zaporožje

MOSKVA/KIJEV - U toku je 224. dan rata u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je federalne ustavne zakone o prijemu četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije i formiranju novih subjekata federacije. Nastavljene borbe duž rijeke Dnjepar, oblasti važne za kontrolu nad Hersonom i pristupu Krimu.

16.37 - Putin naložio da se Zaporoška nuklearka stavi pod kontrolu Rusije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naložio je da se Zaporoška nuklearka stavi pod kontrolu Rusije.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na lijevoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu spriječavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala.

Ministarstvo je takođe podsjetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

15:52 - Od 5. oktobra carinska granica LNR sa Rusijom postala je administrativna, saopštili su u carinskom komitetu republike.

 

15:36 - Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi, vjerovatno ima u planu da sledeće nedelje posjeti Rusiju, izjavio je za Sputnjik na marginama sastanka OPEK+ stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

„Mislim da će Grosi doputovati kod nas naredne nedelje“, izjavio je Uljanov, dodavši da će direktor IAEA „večeras otputovati u Ukrajinu, a zatim se vratiti u Beč“.

Pored toga, ruski diplomata je istakao da će odluka o mogućim izmjenama u radu IAEA U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani biti doneta nakon ulaska četiri regiona u sastav Rusije, uključujući i Zaporošku oblast.

15:25 - Zeman: Rizik od nuklearnog sukoba visok zbog ruskih pretnji

Rizik od nuklearnog sukoba je visok zbog ruskih pretnji da će upotrebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, izjavio je danas u Pragu češki predsednik Miloš Zeman.

"Verujem da bi u ovoj situaciji evropske, a ne samo evropske zemlje morale da daju snažan vojni odgovor", rekao je Zeman na brifingu posle razgovora sa emirom Katara šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem, prenela je agencija TAS S.

Kako je rekao češki predsednik, međunarodna zajednica treba da pošalje jasnu poruku ruskom rukovodstvu da "ukoliko Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, neće biti samo diplomatske reakcije, već i vojne, sa svim posledicama koje iz toga proizilaze".

14:24 - Ukrajinska vojska ponovo granatira Energodar

Vlasti Energodara saopštile su da ukrajinska vojska ponovo granatira grad sa suprotne obale Dnjepra, koristeći američku artiljeriju kalibra 155 milimetara, kao i borbene dronove.

Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama i materijalnoj šteti. Hitne službe su u pripravnosti.

13:46 - Novi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije stupiće na snagu u četvrtak, preneo je list „EUobserver".

List je, takođe, naveo da se na novom spisku ograničavajućih mjera našao i ruski filozof Aleksandar Dugin.

13:40 - Snage Kijeva granatiraju Donjeck, tri osobe poginule

Ukrajinske snage granatiraju četiri oblasti Donjecka, a u Kirovskom rejonu poginule su tri osobe. Gađana je i bolnica, rekao je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin.

„Grad je ponovo pod udarom projektila. U protekla dva dana zabilježena su 64 napada", rekao je Kulemzin za televizijski kanal „Rusija 24".

Prema njegovim riječima, ukrajinske snage i dalje gađaju objekte infrastrukture.

13.15 - Ukrajinske snage gađale hotel u centru Hersona

Ukrajinska vojska je izvela raketni napad na hotel u centru Hersona, jedna osoba je poginula, a nekoliko okolnih kuća je srušeno, saopštile su gradske vlasti.

„Tokom noći 5. oktobra Oružane snage Ukrajine izvele su raketni napad na hotel u centru Hersona, u Ulici Belinskog. Spasioci sada raščišćavaju ruševine", navedeno je u saopštenju.

Napad na hotel u Hersonu izveden je, prema prvim podacima, uz pomoć tri rakete ispaljene iz američkih višecevnih raketnih bacača HIMARS, saopštio je saradnik policije.

12.48 - Evakuisani žitelji naselja u koja je ušla ukrajinska vojska

Zamjenik šefa administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov rekao je da su žitelji naselja u tom regionu, u koja je ušla ukrajinska vojska, evakuisani.

Stremousov je ranije u rekao da je ukrajinska vojska zauzela osam naselja u „sivoj zoni" Hersonske oblasti, pri čemu linija odbrane „nije pomerena ni za santimetar".

12.31 - Grad Snigirevka u Nikolajevskoj oblasti je pod kontrolom ruskih snaga, nema vojnih dejstava u neposrednoj blizini, saopštio je lider te oblasti Jurij Barbašov.

 

12:06 - Kremlj: Beč se nije obraćao Moskvi s inicijativom za rješavanje krize u Ukrajini

Austrija se nije obraćala Rusiji s inicijativom za rješavanje situacije u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje novinara o tome da li je Moskva preko diplomatskih ili nekih drugih kanala dobila prijedlog od Beča u vezi s deeskalacijom sukoba u Ukrajini.

List „Hil" je ranije prenio, pozivajući se na austrijske izvore, da se ta zemlja ponudila da bude platforma za pregovore Moskve i Kijeva i da je spremna da održava kontakte s Rusijom.

11.15 - Gradonačelnik Energodara: Direktor Zaporoške nuklearke koordinisao terorističke akcije u gradu

Generalni direktor Zaporoške nuklearne elektrane Igor Murašov, proteran je u Ukrajinu zbog saradnje sa Službom bezbednosti Ukrajine. 

On je onemogućio bezbedan rad nuklearke i bio koordinator terorističkih akcija u gradu Energodar, izjavio je gradonačelnik grada Aleksandar Volga televiziji „Rosija 24".

10.30 - Ukrajinska vojska izvela više od 40 napada na okolinu grada Energodara

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata izvela više od 40 napada na okolinu grada Energodara, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

10.21 - Ukrajinska vojska je gađala nenavođenim avijacionim raketama zatvor u Gorlovki, oštećeni su objekat za boravak ljudi, administrativno zdanje i ograda, saopštio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

 

10.07 -  Ruska armija u Hersonskoj oblasti se pregrupiše

Ruska armija u Hersonskoj oblasti se pregrupiše kako bi skupila snage i odgovorila neprijateljskim trupama, saopštio je predstavnik regionalne administracije Kiril Stremousov.

„Ruska vojska izvodi manevre. Pregrupisavanje fronta u sadašnjim uslovima omogućava skupljanje snaga i izvođenje napada", rekao je Stremousov.

Ukrajinska vojska je prije nekoliko dana pokušala da izvede kontraofanzivu u sjevernom dijelu Hersonske oblasti, zauzevši naselja u sivoj zoni. 

Prema navodima regionalnih vlasti, napredovanje protivnika je zaustavljeno, a ukrajinska armija je pretrpila značajne gubitke.

„Jutros nema nikakvih premještanja i pomjeranja. U Herson Ukrajinci neće ući, to je nemoguće", naglasio je Stremousov.

09.53 - Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navodi da je udio Rusije u isporukama gasa Evropskoj uniji pao na 7,5 odsto

„Prije rata udio ruskog gasnog izvoza bio je 41 odsto, sada je taj pokazatelj 7,5 odsto", rekla je šefica Evropske koisije poslanicima u Strazburu.
 

9.50 - Patrušev: Zapad želi da prenese neprijateljstva na rusku teritoriju

SAD, Velika Britanija i njihovi sateliti žele ne samo da razvuku specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini nego i da prenesu neprijatljstva na rusku teritoriju, izjavio je sekretar ruskog Savjeta bezbjednosti Nikolaj Patrušev.

"Ova tema ima poseban značaj u vezi sa provođenjem specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine i sa željom SAD, Velike Britanije i satelita Zapada da vremenski razvuku vojne operacije i prenesu ih na našu teritoriju", rekao je Patrušev na sastanku na Krimu.

On je istakao da "Anglosaksonci, koji su odavno glavni izvor nestabilnosti u svijetu, žele da gurnu Rusiju i Evropu u vojni sukob radi sopstvene koristi".

Patrušev je dodao da je njihov glavni cilj potiskivanje Rusije i očuvanje unipolarnog svijeta.


8.39 - Putin potpisao zakone o ulasku ukrajinskih teritorija u sastav Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je federalne ustavne zakone o prijemu četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije i formiranju novih subjekata federacije.

Dokumenti su objavljeni na internet portalu pravnih informacija, prenosi agencija RIA Novosti.

Državna duma i Savjet federacije, donji i gornji dom ruskog parlamenta, juče i u ponedjeljak su ratifikovali dokumente o prijemu samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, Zaporoške i Hersonske oblasti u sastav Rusije.

7.30 - Dodatni oprez u u NATO nakon novih Putinovih poteza

NATO nije primijetio promjene u nuklearnoj strategiji Rusije, ali je na oprezu, izjavio je zvaničnik Sjevernoatlantske alijanse, komentarišući poteze ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je, kako je naveo, eskalirao rat u Ukrajini mobilizacijom i upozorenjima o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja.

"Nismo videli nikakve promjene u nuklearnom ponašanju Rusije, ali NATO i saveznici ostaju na oprezu", rekao je zvaničnik NATO Rojtersu.

Zvaničnik, koji je odbio da bude imenovan, dodao je da je u junu, u novom strateškom konceptu NATO navedeno da bi rusko širenje "novih i razornih sistema sa dvostrukom sposobnošću uz korišćenje prinudnog nuklearnog signala" predstavljalo izazov za bezbednost i interese zemalja članica NATO, dodaje Rojters.


 

7.28 - Uskoro nastavak sjednice Generalne skupštine UN o Ukrajini

Specijalna sjednica Generalne skupštine UN o Ukrajini biće nastavljena 10. oktobra nakon što je Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti na američku rezoluciju koja osuđuje referendume o pripajanju Rusiji u četiri regiona Ukrajine, rekla je portparol predsjednika Generalne skupštine Paulina Kubiak.

SAD i Albanija su 30. septembra inicirale glasanje o nacrtu Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojom se osuđuju referendumi u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, podsjeća TASS.

Rusija je stavila veto na taj dokument, a Brazil, Gabon, Indija i Kina su se uzdržali od glasanja.

Prema aprilskoj rezoluciji Generalne skupštine UN, ovo tijelo biće sazivano svaki put kada jedan od stalnih članova upotrijebi veto u Savjetu bezbjednosti.

U rezoluciji se dodaje da od tog momenta Generalna skupština treba da se sastane u roku od deset dana.

7.25 - Bajden potvrdio Zelenskom novi paket vojne pomoći

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je u razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim da će Vašington obezbijediti još 625 miliona dolara vojne pomoći za Kijev, uključujući lansere za raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS), saopštila je Bijela kuća.

Bajdenu se pridružila potpredsjednica SAD Kamala Haris, navodi se u saopštenju Bijele kuće, prenosi Rojters.

Tom prilikom predsjednik SAD je naglasio da Vašington nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinske teritorije, obećavši da će nastaviti da podržava Ukrajinu sve dok se brani od ruske agresije "onoliko dugo koliko bude potrebno", navodi se u saopštenju.

7.22 - Mađarska dobila izuzeća u novom paketu EU sankcija Rusiji

Tokom sastanka ambasadora EU Mađarska je uspela da dobije određena izuzeća od predložene gornje granice za cijenu ruske nafte, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"U Briselu je upravo završen sastanak stalnih predstavnika EU i na dnevnom redu su bile sankcije. Naporno smo pregovarali i obezbijedili da se gornja granica cijene nafte ne primjenjuje na isporuke iz naftovoda (upravo tako kupujemo naftu koja je vitalna za našu energetsku bezbjednost), a u slučaju hitnih potreba i na naftu isporučenu morem“, napisao je mađarski ministar na svojoj Fejsbuk stranici, prenosi TASS.

EU se složila da u okviru osmog paketa sankcija Rusiji uvede ograničenje cijene nafte, ali konačni detalji te odluke, osmišljene tako da utiče na prihode Moskve od prodaje energenata, trebalo bi danas da budu objavljeni, objavio je juče Politiko pozivajući se na diplomatske izvore.

Osim ovoga, novi paket mjera predviđa ograničenja za rusku industriju čelika i zabranjuje građanima EU da budu na visokim pozicijama u državnim ruskim preduzećima, navodi TASS.

Novi paket sankcija protiv Moskve, osmi koji će biti uveden, predložila je prošle nedjelje predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio da će u Ukrajini upotrijebiti nuklearno oružje, a potom naredio da se mobilišu stotine hiljada rezervista.

Malta, Grčka i Kipar, čiji tankeri prevoze većinu ruske nafte, bili su zabrinuti zbog uvođenja gornje granice na cijene ruske nafte zbog poslovanja svojih komercijalnih flota, što je uticalo na to da se usvoje neki ustupci zbog tih zemalja.

Pored toga, Mađarska se protivi planovima za potpunu zabranu uvoza ruske nafte tako što nedeljama usporava proces odlučivanja o novim mjerama, sve dok nije obezbijedila da bude izuzeta zbog "sopstvenih potreba snabdijevanja", prenio je Politiko.

Moskva je ranije upozorila da će obustaviti isporuke nafte i naftnih derivata državama koje odluče da se pridruže ovoj inicijativi, navodi TASS.


6.45 - Generalštab Ukrajina: Rusija izvela 9 raketnih i 6 napada iz vazduha

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage za protekla 24 sata izvele devet raketnih napada, šest napada iz vazduha i 56 napada iz višecevnih raketnih bacača na teritoriju Ukrajine.

Pogođeni su objekti u više od 27 naselja, među kojima su Harkov, Kramatorsk, Bahmut, Majorsk, Železnodoroznoje, Andrejevka, Belogorka i Voznesensk, navodi Unian.

Ukrajinski generalštab dodaje da su ruske snage granatirale područja pojedinih naselja na pravcu Severska, Kramatorska i Bahmuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana