Putin: Ne znam za treći, četvrti svjetski rat vodiće se palicama

Tanjug
Putin: Ne znam za treći, četvrti svjetski rat vodiće se palicama

Moskva - Ruski predsjednik Vladimir Putin počeo da odgovara na pitanja građana u okviru redovnog godišnjeg programa “direktna linija”.

Pitanja je, prema navodima organizatora, do srijede u 12 sati po moskovskom vremenu stiglo više od 1.385.000.

Prema navodima organizatora, najveći broj pitanja stigao je putem telefona 803.135, a neki su koristili SMS poruke (oko 317.000 njih), dok su drugi uputili pitanja preko MMS poruke (više od 31.500 njih).

Prvo pitanje voditelja postavljeno Putinu ticalo se sive ekonomije, a predsjednik Rusije je odgovorio da se Rusija kreće prema “stabilnoj bijeloj boji”. “Ako se govori u takvim kategorijama: bijela, crna i siva - mi se krećemo prema stabilnoj bijeloj boji”, odgovorio je predsjednik, a prenosi ruska agencija Tass.

Rusija je, prema njegovim riječima, krenula putem održivog ekonomskog rasta, a u prilog tome govori rast industrije i poljoprivrede.

Odgovarajući na pitanje o trećem svjetskom ratu, ruski lider je podsjetio na Ajnštajnove riječi. “Ne znam kakvim oružjem će se voditi treći svjetski rat, ali četvrti će se voditi palicama i kamenjem”, rekao je Putin, dodajući da bi takav rat imao najpogubniji uticaj na čovječanstvo. “Svest o tome da bi novi svjetski rat mogao biti kraj civilizacije nas mora držati podalje od globalnih sukoba”, izjavio je Putin.

“Nije bilo globalnih sukoba, jer je u svijetu među vodećim silama uspostavljen strateški paritet. Bez obzira koliko to zvučalo neprijatno, reći ću vam. Strah od međusobnog uništenja obuzdavao je i prisiljavao vojne sile da se međusobno poštuju”, naglasio je Putin, prenosi Tass.

On je dodao i da je vrijeme da se sjedne za pregovarački sto i da se napravi moderna šema evropske i međunarodne bezbjednosti. Putin se tokom emisije uzdržao da odgovori kada bi odnosi sa Zapadom mogli da se poboljšaju i istakao da Moskva mora da štiti svoje interese.

“Ne mogu da dam tačan vremenski okvir, ali mogu da pojasnim uslove za to. Za Rusiju jasno je da moramo da zaštitimo svoje interese i da to stalno radimo, bez grubih i neobičnih metoda, ali moramo da zaštitimo naše interese u sferama ekonomije i bezbjednosti”, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima Rusija uvijek traži kompromise i dodao da će se pritisak na Rusiuju okončati kada zapadni partneri shvate da su metode koje koriste “neefikasne, kontraproduktivne i štetne za sve”. “Oni Rusiju vide kao pretnju. Oni smatraju da Rusija postaje njihov konkurent. Ja na to gledam kao na pogrešnu politiku”, rekao je Putin.

Pitanja upućena šefu ruske države tiču se transportne komunikacije s Krimom, sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Tampom, situacije u vezi s novinarom Arkadijem Babčenkom, koji je nedavno iscenirao sopstveno ubistvo u Kijevu....

Pojedinci su postavili predsjedniku i ličnija pitanja, kao na primjer da li se plaši političkih rivala i da li misli da će ruski fudbalski tim proći grupu na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana