U granatiranju Belgoroda poginulo 25 ljudi

GS/AGENCIJE
U granatiranju Belgoroda poginulo 25 ljudi

MOSKVA, KIJEV –Rat u Ukrajini traje 335 dana. Nova ruska vojna reforma odgovor je na širenje NATO-a poručio je novoimenovani načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju. Kirilo Timošenko, zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, podnio je ostavku na tu funkciju. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da se najintenzivniji sukobi nastavljaju u regionu Donbasa.

 

Britanski humanitarci poginuli tokom evakuacije u Soledaru

Britanski volonteri Kris Peri i Endrju Begšo poginuli su tokom pokušaja humanitarne evakuacije iz Soledara u Ukrajini, saopštila je danas porodica Peri.
Peri i Begšo vodili su se kao nestali u proteklih nekoliko sedmica u Ukrajini.

Ruska vojna kompanija “Vagner” saopštila je početkom ovog mjeseca da su njihove snage pronašle tijelo jednog od radnika koji se vodio kao nestao na istoku Ukrajine.

Ukrajinska policija saopštila je da su njih dvojica napustili Kramatorsk i da su otišli u Soledar 6. januara i prijavljeno je da su nestali naredno veče pošto je izgubljen svaki kontakt sa njima.

Nisu objavljeni drugi detalji o okolnostima smrti dvojice volontera.  

U granatiranju Belgoroda poginulo 25 ljudi

Guverner ruskog regiona Belgorod Vjačeslav Gladkov rekao je danas ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je u toj oblasti od početka ukrajinskog granatiranja poginulo 25 a ranjeno 96 ljudi.
Region Belgorod nalazi se na meti neprestanog granatiranja ukrajinskih snaga.

Žuti nivo upozorenja na terorizam na snazi je u Belgorodu od 11. aprila 2022. godine.

Zelenski: Ukrajina nema namjeru da napadne Bjelorusiju

Ukrajina nema namjeru da napadne Belorusiju, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, komentarišući izjavu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je Kijev ponudio Minsku da potpiše pakt o nenapadanju.

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Finske Saulijem Niinistom naglasio da Ukrajnia nije nikada ni namjeravala da to uradi, prenio je TASS.

"Ovo je najvažnija poruka cijelog ukrajinskog naroda bjeloruskom narodu", poručio je.

Dodao je da izazov za Ukrajinu ipak može postojati na bjeloruskoj teritoriji i naglasio da je ukrajinskoj vojsci naređeno da se pripremi za sve izazove.

Lukašenko je ranije danas izjavio da Ukrajina nudi potpisivanje pakta o nenapadanju, a istovremeno obučava militante koji predstavljaju potencijalnu prijetnju nacionalnoj bezbjednosti Belorusije.

On je dodao da "nema pojma zašto bi to bilo potrebno Ukrajincima".

Grosi: Nema vojne opreme u ukrajinskim nuklearnim elektranama

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas u Evropskom parlamentu da je inspekcijama utvrđeno da u ukrajinskim nuklearnim elektranama nije pronađena vojna oprema.

Grosi je ovo izjavio dan nakon što je ruska obaviještajna agencija optužila Ukrajinu da krije zapadna oružja u nuklearkama širom zemlje, što je prvo demantovao visoki ukrajinski zvaničnik, prenio je Rojters.

Grosi je rekao da je IAEA uspostavila stalno prisustvo u nuklearnim objektima u Ukrajini i naložila inspekcije da se utvrdi da li ima vojne opreme.

 "Rezultati tih inspekcija bili su negativni. Ovo je drugi put da je IAEA raskrinkala tvrdnje o ilegalnim i vrlo opasnim stvarima koje se čuvaju u tim objektima", rekao je Grosi.

SAD čini se odustaju od protivljanja slanju tenkova M1 Abrams Ukrajini

Čini se da SAD odustaje od protivljenja slanju tenkova M1 Abrams u Ukrajinu, a objava o tome bi mogla stići već ove nedjelje, izjavila su danas dva američka zvaničnika.

Zvaničnici su, govoreći pod uslovom da ne budu imenovani kazali za Rojters da za sada ne znaju koja je konačna odluka SAD o slanju tenkova Abrams u Ukrajinu.

To bi moglo da podstakne Njemačku da i ona pošalje tenkove u Ukrajinu, navela je britanska agencija.

Za sada agencija nije mogla da stupi u kontakt sa Pentagonom i dobije komentar.

Stoltenberg: Uskoro rješenje u vezi sa pitanjem slanja tenkova

NATO će uskoro pronaći rješenje kada se radi o pitanju isporuke borbenih tenkova Ukrajini, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom rekao da Alijansa "u ovom ključnom trenutku rata" mora da brže obezbijedi teže i naprednije sisteme Ukrajini.

-Stoga pozdravljam našu današnju diskusiju. Razgovarali smo o pitanju borbenih tenkova. Konsultacije među saveznicima će se nastaviti i ubijeđen sam da ćemo uskoro imati rješenje - dodao je Stoltenberg.

Pistorijus: Alijansa ne treba da postane strana u sukobu

NATO ne treba da postane strana u sukobu u Ukrajini, izjavio je njemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

-Princip važi i danas: NATO ne treba da postane strana u ratu - rekao je Pistorijus na konferenciji za novinare nakon sastanka sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Pistorijus je napomenuo da Njemačka pruža značajnu pomoć Ukrajini i da je među vodećim zemljama u smislu pružene podrške Kijevu.

Smijenjen zamjenik ukrajinskog državnog tužioca

Zamjenik ukrajinskog državnog tužioca Oleksij Simonenko smijenjen je sa položaja tokom današnje akcije promjena u državnoj upravi, saopštila je Kancelarija državnog tužioca.

U saopštenju nije naveden razlog za smjenu, ali je rečeno da je promjena izvršena "u skladu sa njegovom ličnom željom".

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski saopštio je ranije da će u vladi, regionalnoj upravi i snagama bezbjednosti uskoro biti izvršene promjene poslije navoda o korupciji, skoro godinu dana nakon početka vojne akcije Rusije.

elenski zvaničnicima zabranio izlazak iz države

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je da će udružiti sva svoja sredstva kako bi ostvarili pobjedu u ratu protiv Rusije, javlja Anadolija.

Zelenski je rekao da se najintenzivniji sukobi u rusko-ukrajinskom ratu nastavljaju u regionu Donbasa. Naveo je da ruske snage nastavljaju da odgovaraju na njihove napade.

-Nastavljaju se žestoki sukobi u glavnim operativnim područjima, posebno u Donbasu. Rat se nastavlja za Donbas. Rat se nastavlja za jug. Ujedinićemo sve svoje snage za jednu stvar, za pobjedu Ukrajine - poručio je Zelenski.

Istakao je da su državni službenici u Ukrajini potpisali novu prijavu u vezi sa stranim posjetama tokom rata.

Zelenski je u svom govoru naveo da prema novoj odluci državni službenik više neće moći da ide u inostranstvo bez službenog rasporeda.

Dodao je i da su uveli sankcije za 22 državljana Rusije.

Gerasimov:Nova ruska vojna reforma odgovor na širenje NATO

Nova ruska vojna reforma odgovor je na „mogućnost širenja NATO i kolektivnom Zapadu na korišćenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije“, rekao je novoimenovani načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju.

-Ruski predsjednik Vladimir Putin je sredinom januara odobrio vojnu reformu i ona se može prilagođavati tako da bude odgovor na prijetnje ruskoj bezbednosti. Danas te prijetnje uključuju želju Sjevernoatlantskog saveza da se proširi na Finsku i Švedsku, kao i korišćenje Ukrajine kao sredstva za vođenje hibridnog rata protiv naše zemlje - rekao je Gerasimov, koji je imenovan 11. januara, za portal Argumeti i fakti, prenio je Rojters.

Finska i Švedska prošle su godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Prema novom vojnom planu Moskve, jedan korpus biće poslan u Kareliju, republiku na sjeverozapadu Rusije koja se graniči s Finskom, a uspostavljaju se dva nova vojna okruga - Moskva i Lenjingrad, koji su postojali prije nego što su 2010. spojeni i postali dio Zapadnoga vojnog okruga.

U Ukrajinu će biti poslate još tri motorizovane divizije, koje će biti dio kombinovanih vojnih formacija u oblastima Herson i Zaporožje.

-Glavni je cilj osigurati zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje - rekao je Gerasimov i naveo da moderna Rusija nikad nije svjedočila takvom "intenzitetu vojnih neprijateljstava", što je prisiljava da sprovodi ofanzivne operacije kako bi stabilizovala situaciju.

Gerasimov je govorio i o problemima s mobilizacijom prošle jeseni.

-Sastav mobilizacije u našoj zemlji nije bio u potpunosti prilagođen novim modernim ekonomskim odnosima - rekao je Gerasimov i dodao da je "morao sve popravljati u hodu".

Zamjenik šefa administracije predsjednika Ukrajine podnosi ostavku

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa administracije predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, podnosi ostavku, javila je sinoć ukrajinska Pravda.

Prema izvorima Pravde, njegovo mjesto bi mogao da zauzme načelnik Kijevske vojne oblasne uprave Oleksij Kuleba.

Ostavku će uskoro podnijeti načelnici Sumske, Dnjepropetrovske, Zaporožske i Hersonske vojne oblasne uprave.

Predsjednik Ukrajine je u nedavnom obraćanju najavio mnogo "kadrovskih rješenja" na svim nivoima vlasti i u snagama bezbednosti, prenose RIA Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana