Prve količine mliječne formule za bebe stigle iz Evrope u SAD

SRNA
Foto: Agencije

VAŠINGTON - Vojni teretni avion sa prvom isporukom hrane za bebe iz Evrope usljed velike nestašice u SAD stigao je danas u Indijanopolis, saopšteno je iz Bijele kuće.

Najveći proizvođač hrane za bebe u SAD "Abot laboratorije" povukao je svoj proizvod 17. februara sa polica i potom je zatvorio postrojenje u Stardžisu, u državi Mičigen zbog istrage Administracije za hranu i lijekove /FDA/ čime je stvorena najveća kriza sa hranom za odojčad u modernoj istoriji.

Postrojenje je zatvoreno, a rad "Abot laboratorija" obustavljen nakon što je otkrivena bakterijska infekcija kod četiri bebe.

"Ovo je važan korak, ali ni na koji način nije jedini koji smo preduzeli. Nastavićemo da radimo prema nalozima predsjednika Džozefa Bajdena kako bi iskoristili svaku šansu za povećanje zaliha", rekao je američki ministar poljoprivrede Tim Vilsek, koji je dočekao teretni avion iz Evrope.

Administracija američkog predsjednika pokušava da popuni prazne police sa 1,5 miliona pakovanja posebne hrane za bebe kompanije "Nestle".

Bajden je prošle sedmice aktivirao Zakon za odbrambenu proizvodnju iz perioda hladnog rata radi povećanja zaliha.

U saopštenju iz Bijele kuće se ističe da će drugi avion sa hranom za bebe u narednim danima krenuti iz vojne baze "Ramštajn" u Njemačkoj. Kompanija "Nestle", takođe je najavila dodatne isporuke u narednim danima.

Direktor kompanije "Abot laboratorije" Robert Ford uputio je izvinjenje zbog nestašice i obećao da će veoma brzo ispraviti problem sa hranom i da će postrojenje biti otvoreno početkom juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana