Prijetnje i prigovori zasjenjuju rođendan EU

Preveo: Boris Đurić
Prijetnje i prigovori zasjenjuju rođendan EU

Rim - Evropska unija obilježava 60 godina od potpisivanja Rimskog ugovora kojim su udareni temelji današnje Unije.

Lideri 27 zemalja članica EU će danas (subota) u Rimu, zajedno sa čelnicima institucija EU, prisustvovati ceremoniji povodom 60 godina od uspostavljanja Evropske ekonomske zajednice, koja je kasnije prerasla u Evropsku uniju.

Evropski lideri ovom prilikom trebalo bi da se osvrnu na dostignuća zajedničkog puta u posljednjih 60 godina, potvrde jedinstvo, zajedničke interese i vrijednosti i ukažu na izazove i prioritete Unije od 27 država članica, nakon odluke Velike Britanije da napusti blok.

Sve to trebalo bi da sadrži deklaracija koju će lideri EU potpisati u Rimu.

Međutim, poljska premijerka Beata Šidlo rekla je da bi mogla odbiti da potpiše ovu deklaraciju ukoliko se ne uzme u obzir zabrinutost Varšave. Ipak, neke diplomate su rekle da prijetnja nije suviše ozbiljna.

Kao i Poljska, tako i Grčka prijeti da neće potpisati rimsku deklaraciju ukoliko se jasno ne zaštite radnička prava.

- Ukoliko deklaracija ne bude uključivala pitanja koja su prioritetna za Poljsku, onda je nećemo prihvatiti. Jedinstvo, bliža NATO saradnja, jačanje uloge nacionalnih vlada i vladavina zajedničkog tržišta koje neće razjedinjavati već ujedinjavati - to su četiri prioriteta koja moraju biti uključena u deklaraciju - rekla je Šidlo.

Varšava se posebno suprotstavlja "Evropi sa više brzina", odnosno ideji koju su promovisali Njemačka, Francuska i Brisel, između ostalih, da se pomogne unaprijediti sistem donošenja odluka u EU poslije "bregzita".

Ovo dozvoljava zemljama koje žele dublju saradnju u određenim područjima da vrše pritisak, a da ne moraju pri tom čekati na čitav blok. Poljska i neke druge EU zemlje iz istočne Evrope se boje da bi mogle završiti kao "drugorazredne" članice u bloku koji bi se kretao ubrzanim tempom postavljenim od strane bogatijih zemalja zapadne Evrope. Rečenica u rimskoj deklaraciji koja govori o ovom konceptu ublažena je da bi se uvrstila zabrinutost Varšave, što znači da je malo vjerovatno da će Poljska uložiti veto u posljednjem minutu.

S druge strane, Grčka se drži svojih rezervi o tekstu deklaracije. Grci su uočili vezu između pristanka na rimski tekst i odvojenih razgovora o reformama koje zajmodavci traže od Atine u zamjenu za nove kredite. Jedan diplomata je rekao da se ovo pitanje jedino može riješiti kada se grčki premijer Aleksis Cipras sretne sa drugim liderima EU.

Lidere Evropske unije u petak uveče trebalo je da primi papa Franjo kako bi im uputio smjernice uoči proslave.

Proširenje

Zemlje članice EU su do posljednjeg trenutka imale pune ruke posla oko usaglašavanja teksta deklaracije koja će biti potpisana u Rimu.

U posljednjem nacrtu deklaracije ubačen je dio koji se odnosi na proširenje i zapadni Balkan.
- Želimo Uniju koja će ostati otvorena za one evropske zemlje koje poštuju naše vrijednosti i odlučne su u njihovom promovisanju - navodi se u uvodnom dijelu teksta rimske deklaracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana