Preminuo “tref kralj”, drugi čovjek režima Sadama Huseina

Tanjug
Preminuo “tref kralj”, drugi čovjek režima Sadama Huseina

Preminuo je Ezat Ibrahim al-Duri, drugi čovjek režima Sadama Huseina, “tref kralj” na kartama zvaničnika iz 2003. koje traže Amerikanci, objavili su njegova stranka i ćerka Sadama Huseina.

Čovjek za čiju su glavu Sjedinjene Države nudile nagradu od 10 miliona dolara tokom invazije kojom je srušena stranka Baas, na vlasti u Iraku od 1968. godine, bio je u bjekstvu.

Međutim, kako prenosi portal Indeks, ni u jednom saopštenju kojim se objavljuje njegova smrt nije precizirano mjesto i uzrok smrti.

Ragad Sadam Husein, najstarija ćerka iračkog diktatora, na Tviteru je objavila da žali da drugom iz borbe Ezatom Ibrahimom.

Stranka Baas je takođe u saopštenje objavila smrt potpredsjednika Komande revolucije i potpredsednika Iraka 2003. godine.

Glasine o Durijevoj smrti su se pojavljivale više puta u prošlosti, ali su ih svaki puta demantovali zvaničnici ili pobornici bivšeg režima.

Nakon 2003. članovi Baas partije su imali ključnu ulogu u pobuni protiv Amerikanaca i zatim su se približili džihadističkoj grupi Islamskoj državi (IS) koja je krajem 2017. vojno poražena u Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana