Preminula žena koja je razotkrila aferu Klinton-Levinski

Tanjug
Preminula žena koja je razotkrila aferu Klinton-Levinski

VAŠINGTON - Američka državna službenica Linda Trip, koja je razotkrila aferu između tadašnjeg predsjednika Bila Klintona i Monike Levinski, preminula je u 70 godini od raka pankreasa, saopštila je danas njena porodica.

Trip je postala poznata 1998. godine kada je u procesu opoziva Klintona priložila snimke sa Monikom Levinski koji su postali glavni dokaz u slučaju, prenosi BBC.

Ona je proglašena uzbunjivačem.

 Trip, koja je radila za Pentagon i koja je bila prijateljica sa Monikom Levinski uprkos razlici u starosti od 24 godine, saznala je da je Levinski imala seksualne odnose sa predsjednikom i počela je tajno da snima njihove razgovore 1997. godine.

Ona je te trake predala specijalnom tužiocu Kenetu Staru koji je predvodio istragu o Klintonovoj administraciji.

Trip je otkrila i da je Levinski imala plavu haljinu na kojoj su bili tragovi dokaza da su Levinski i Klinton bili zajedno.

Proces opoziva Klintona počeo je kada se razotkrilo da je lagao o aferi i on je optužen da je lagao tužilaštvo o odnosu sa Levinski.

Iako je Trip insistirala na tome da je dokaze o aferi predala iz čistog patriotizma, mnogi su je optuživali za izdaju prijateljstva.

"Žao mi je zbog svega što se dogodilo i mrzim Lindu Trip", rekla je Levinski prilikom saslušanja 1998. godine.

Ona je iz Pentagona otpuštena poslednjeg dana vladavine Klintonove administracije 2001. godine, nakon čega je sa suprugom otvorila prodavnicu u Virdžiniji.

O vesti da je Trip bolesna Levinski joj je na Tviteru poželela brz oporavak.

"Bez obzira na prošlost, nakon što sam čula da je Linda Trip ozbiljno bolesna, nadam se njenom oporavku. Ne mogu ni da zamislim koliko je teško njenoj porodici", napisala je Levisnki.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana