Poslije Pelosi i američki kongresmeni stigli na Tajvan

Agencije
Foto: Tanjug/AP

TAJPEJ - Nedugo poslije posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi delegacija američkih kongresmena stigla je danas u dvodnevnu posjetu Tajvanu.

Petočlana delegacija, koju predvodi demokratski senator Ed Marki iz Masačusetsa, sastaće se sa tajvanskim zvaničnicima kako bi razgovarali o odnosima SAD i Tajvana, regionalnoj bezbjednosti, trgovini, investicijama i drugim pitanjima, saopštio je Američki Institut na Tajvanu.

Institut predstavlja vladu SAD, koja nema zvanične veze sa Tajvanom, navodi AP.

Tajvanska televizija prikazala je snimak aviona američke vlade koji je sletio na na aerodromu Songshan u Tajpeju, glavnom gradu Tajvana.

Kako se navodi u saopštenju, sastanak se odvija u okviru šire posjete kongresmena Indo-pacifičkom regionu, prenio je Rojters.

Iz kancelarije tajvanskog predsjedništva navodi se da će se kongresmeni sutra sastati sa predsjednikom Cai Ing-Veijem.

"Posebno u trenutku kada Kina podiže tenzije u Tajvanskom moreuzu i regionu svojim vojnim vježbama, delegacija predvođena Markijem ponovo demonstrira čvrstu podršku američkog Kongresa Tajvanu", navedeno je u saopštenju tajvanskog lidera.

Ranije danas, tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da opazilo u i oko Tajvanskog moreuza 22 kineskih vojnih aviona i šest brodova mornarice.

Tenzije u Tajvanskom moreuzu i cijelom azijsko-pacifičkom regionu porasle su nakon posjete Pelosi Tajvanu 2. i 3. avgusta, nakon čega je kineska vojska održala višednevne vježbe velikih razmjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana