Policija u Pakistanu uhapsila više desetina pristalica bivšeg premijera Kana

Tanjug
Foto: Ilustracija

ISLAMABAD- Pakistanska policija uhapsila je desetine pristalica i pomoćnika bivšeg premijera Imrana Kana u racijama u dva grada u sklopu akcija protiv onih koji su umiješani u nedavne sukobe s policijom, saopštila je danas Kanova stranka Terek-E-Insaf (PTI).

Pristalice Kana i PTI-ka sukobile su se sa policijom u gradu Lahore prošle sedmice kada je policija pokušala da uhapsi Kana u njegovoj kući, a nakon toga i sa policijom u Islamabadu kada je Kan objavio da je primio poziv da se pojavi pred sudom u subotu, prenosi Rojters.

Nakon što je na izborima u parlamentu smijenjen s mjesta premijera, Kan je zahtijevao vanredne izbore i organizovao protestne skupove širom zemlje, dok njegov nasljednik na mjestu premijera Šehbaz Šarif navodi da će izbori biti održani redovno u novembru ove godine.

Kan se suočava sa nekoliko sporova, uključujući i onaj koji je doveo do  toga da sud izda nalog za njegovo hapšenje pošto se nije pojavio pred sudom, a sukobi Kanovih pristalica i snaga bezbjednosti donijeli su novi krug političkih previranja u Pakistanu koji je pogođen teškom ekonomskom krizom, navodi Rojters.

Policija u Lahoreu i Islamabadu potvrdila je racije i hapšenje pristalica PTI-ja, za koje su rekli da su bili umiješani u sukobe s policijom i podmetanje požara.

''Policija vrši raciju u kućama jer je registrovano sedam slučajeva protiv vođa i radnika PTI po raznim optužbama, uključujući terorizam'', rekao je šef policije u Lahoreu, Bilal Kamiana i dodao da je u tom gradu uhapšeno 125 aktivista PTI-ja.

Portparol policije u Islamabadu saopštio je da je u tom gradu uhapšeno 198 pristalica PTI-ja zbog optužbi za podmetanje požara i napada na policiju u kojima je 58 ljudi povrijeđeno, a više od 10 vozila, među kojima i policijska, zapaljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana