Policija u Melburnu koristila biber sprej na demonstracijama

Tanjug
Foto: Tanjug

SIDNEJ- MELBURN- Policija je danas u Melburnu koristila biber sprej kako bi rastjerala oko 2.000 demonstranata koji su protestovali u ovom gradu zbog obaveznih vakcinacija protiv korona virusa u građevinskoj industriji.

Kako navodi agencija Rojters, demonstranti su prekršili naredbu da ostanu kod kuće, a na demonstracijama su oštetili imovinu, blokirali slobodan put i povrijedili tri policajca, što je dovelo do više od 60 hapšenja.

Ovo je drugi dan demonstracija u zaključanom australijskom gradu nakon što su vlasti zatvorile na dvije nedelje građevinska gradilišta, rekavši da se čestim kretanjem radnika širi korona virus.

Zvaničnici kažu da će sva radna mjesta morati da pokažu usaglašenost sa zdravstvenim uputstvima prije ponovnog otvaranja, uključujući i to da je osoblje prije povratka na posao 5. oktobra obavezno da primi najmanje jednu dozu vakcine.

Tokom osam sati protesta u centru grada, demonstranti su gađali policiju flašama, dok su televizija i društveni mediji prikazivali video snimke ljudi koji skandiraju i napadaju policijska vozila.

"Ovo je bila veoma velika i veoma agresivna grupa", rekao je novinarima policijski komesar Šejn Paton u jugoistočnoj državi Viktorija i dodao da su ovim protestom prekršena mjere zaključavanja protiv korona virusa.

Protestu su prisustovali i demonstranti koji su protiv obavezne vakcinacije, kao i produženog zaključavanja države Viktorije, oni koji su protiv premijera Viktorije Danijela Endruza, ali i protiv vođe sindikata radnika, koji su podržali vakcinaciju za njihove članove.

Australija je zatvorila svoje najveće gradove Sidnej i Melburn, kao i glavni grad Kanberu kako bi obuzdala izbijanje visoko zaraznog delta soja virusa.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana