Policija ispalila suzavac na demonstrante koji su protestovali zbog ubistva Afroamerikanca u Mineapolisu

Srna
Policija ispalila suzavac na demonstrante koji su protestovali zbog ubistva Afroamerikanca u Mineapolisu

MINEAPOLIS - Američka policija ispalila je suzavac da bi rastjerala nezadovoljne demonstrante nakon što je jedan policajac ubio iz vatrenog oružja Afroamerikanca u Mineapolisu, oko 16 kilometara od mjesta na kojem je u maju prošle godine ubijen Džordž Flojd, rekao je očevidac.

Oko 100 ljudi, od kojih su neki bili vidno uzbuđeni, a jedan nosio transparent "Pravda za Džordža Flojda", suprotstavila se policiji u opremi za razbijanje protesta nakon što je jedan pripadnik snaga reda ubio čovjeka u njegovom automobilu u predgrađu Bruklin Centar.

Nekoliko osoba vandalizovalo je dva policijska vozila i gađalo policajce kamenjem i skakalo na njih. Policija je ispalila gumene metke i pogodila najmanje dvije osobe, a jedan čovjek krvario je iz glave, rekao je očevidac.

Nakon što je pala noć, više stotina demonstranata okupilo se ispred policijske stanice u predgrađu, a obezbjeđivalo ih je više stotina pripadnika snaga reda u specijalnoj opremi. Policija je ispalila šok-bombe i prskala hemikalije za razbjanje skupova.

Ubijeni čovjek identifikovan je kao Dont Rajt (20), prenio je list "Star tribjun".

Policija je saopštila da je on bio zaustavljen zbog saobraćajnog prekršaja i da je utvrđeno da postoji nalog za njegovo hapšenje.

Kada je policija pokušala da ga uhapsi, on je ponovo ušao u vozilo, a jedan policajac je pucao u vozača. Vozač je prešao nekoliko blokova, a potom je udario u drugo vozilo i preminuo.

Policija je saopštila da su obje kamere na prsima policajaca bile aktivne tokom incidenta.

Guverner Minesote Tim Volc saopštio je da prati situaciju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana