Pokrajina Sečuan dozvolila nevjenčanim parovima da legalno imaju djece

Tanjug
Pokrajina Sečuan dozvolila nevjenčanim parovima da legalno imaju djece

PEKING - Zdravstvene vlasti u kineskoj jugozapadnoj provinciji Sečuan, dozvoliće nevenčanim parovima da se registruju i zasnuju porodicu i da uživaju u beneficijama koje su do sada bile rezervisane samo za bračne parove.

To je pokušaj lokalnih vlasti da podstaknu rast natalitet.

Državni sistem registra za parove predviđa porodiljsko osiguranje koje pokriva medicinske račune, a ženama dozvoljava da zadrže platu tokom porodiljskog odsustva, prenosi Rojters.

Ove beneficije će sada biti proširene na neudate žene i muškarce u Sečuanu, u kojem stariji od 60 godina čine 21 odsto stanovništva, pokazuju podaci vladinih agencija.

Mjera ima za cilj "promovisanje dugoročnog i uravnoteženog razvoja stanovništva", navodi se u saopštenju zdravstvene komisije Sečuana.

Od 15. februara, bračnim parovima i svim pojedincima koji žele potomstvo, biće dozvoljeno da se registruju kod vlade u petoj najmnogoljudnijoj kineskoj provinciji, bez ograničenja broja djece za koju mogu da se prijave.

Komisija je do sada dozvoljavala samo bračnim parovima koji žele da imaju do dvoje djece da se prijave kod lokalnih vlasti.

Stanovništvo Kine se smanjilo prošle godine po prvi put u šest decenija, a očekuje se da će narednih decenija broj stanovnika u Kini dodatno opasti..

Veliki deo demografskog pada u Kini potiče od njene politike jednog djeteta, nametnute između 1980. i 2015. godine.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana