Podnijet zahtjev za registraciju ruske vakcine Sputnjik V u EU, SZO pokreće proceduru sertifikacije

Tanjug
Podnijet zahtjev za registraciju ruske vakcine Sputnjik V u EU, SZO pokreće proceduru sertifikacije

MOSKVA - Ruski fond za direktne investicije podnio je zahtjev za registraciju vakcine Sputnjik V protiv virusa korona u Evropskoj uniji i očekuje da će razmatranje zahtjeva početi u februaru.

Timovi proizvođača ruske vakcine i Evropske agencije za lijekove održali su u utorak naučnu ekspertizu vakcine.

- Na sastanku je učestvovalo više od 20 međunarodnih eksperata i stručnjaka. Preporuke će biti proslijeđene proizvođačima Sputnjika V za sedam do 10 dana - rekao je predstavnik Fonda, prenosi TASS.

EMA će odlučiti o registraciji vakcine nakon niza stručnih provjera.

Vakcina je dosad registrovana u Rusiji, Belorusiji, Srbiji, Argentini, Boliviji, Alžiru, Palestini, Venecueli, Paragvaju i Turkmenistanu.

- Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) će 22. januara pokrenuti proceduru sertifikacije vakcine "Sputnjik V - izjavio je portparol Ruskog fonda za direktne investicije.

Prethodno je predstavnica SZO u Rusiji Melita Vujnovič saopštila da su proizvođači ruske vakcine podnijeli SZO u Ženevi zahtjev za sertifikaciju vakcine.

Vakcina "Sputnjik V" koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja" dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana