Pentagon upozorio Kongres da ponestaje novca za zamenu oružja poslatog Ukrajini

Tanjug
Pentagon upozorio Kongres da ponestaje novca za zamenu oružja poslatog Ukrajini

VAŠINGTON - Pentagon upozorava američki Kongres da ponestaje novca za zamjenu oružja koje su SAD poslale Ukrajini zbog čega je već usporeno opremanje nekih jedinica, navodi se u pismu američkog ministarstva odbrane upućenom liderima Kongresa.

U pismu, u koje je uvid imao i Asošiejted pres, Kongres se poziva da dopuni sredstva za vojnu pomoć Ukrajini.

Načelnik finansijske službe Pentagona Majkl Mekord predočio je liderima Predstavničkog doma i Senata da je ostalo svega 1,6 milijardi dolara od ukupno 25,9 milijardi dolara koje je Kongres obezbjedio za popunu američkih vojnih zaliha nakon slanja oružja u Ukrajinu.

Između ostalog, to uključuje više miliona komada artiljerijske municije, rakete i projektile koji su ključni za kontraofanzivu Ukrajine i zauzimanje teritorija koje je Rusija pripojila tokom rata.

Mekord je rekao da su SAD potpuno ostale bez sredstava za dugoročno finansiranje Ukrajine preko Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini, kojom se obezbjeđuje i novac za proizvodnju novog naoružanja.

Nakon što je u nedelju potpisao prijedlog zakona o produženju finansiranja savezne vlade za 45 dana u kojoj nema stavke o pomoći Kijevu, američki predsjednik Džozef Bajden je rekao da će SAD nastaviti da podržavaju Kijev.

''Želim da uvjerim naše američke saveznike i američki narod i narod u Ukrajini da može da računa na našu podršku, mi se nećemo povući'', rekao je Bajden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana