Pariz: Poljoprivrednici protestuju protiv ograničenja upotrebe pesticida

Tanjug
Foto: Tanjug

PARIZ- Francuski poljoprivrednici danas su na stotinama traktora ušli u Pariz da bi protestovali protiv ograničenja upotrebe pesticida i drugih propisa vezanih za životnu sredinu, koji prema njihovom mišljenju ugrožavaju popljoprivrednu proizvodnju u zemlji.

Sindikati očekuju da će u protestu učestvovati  2.000 poljoprivrednika i 500 traktora iz okoline Pariza, prenosi Rojters.

"Stalne zabrane i pasivnost francuske vlade koja ne podržava mnoge poljoprivredne sektore uništavaju poljoprivredu u zemlji," navodi se u zajedničkom saopštenju najvećeg Sindikata poljoprivrednika u Francuskoj (FNSEA), Sindikata proizvođača šećerne repe (CGB) i Udruženja mladih poljoprivrednika (JA).

U saopštenju se dodaje da bi uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja u kojima ne postoji ograničenje upotrebe pesticida ugrozio radna mjesta u Francuskoj.

Protest dolazi nakon odluke Evropske suda, po kojoj francuski uzgajivači šećerne repe ne smiju da koriste zabranjeni insekticid, što im je prethodno omogućila presuda francuskog suda.

Ekološki aktivisti tvrde da upotreba pesticida u poljoprivredi nanosi štetu životnoj sredini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana