Papa: Sjećanje na Holokaust uslov je za mirnu budućnost

Srna
Papa: Sjećanje na Holokaust uslov je za mirnu budućnost

VATIKAN - Papa Franja je danas povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, 27. januara, naglasio da se ovakvi zločini ne smiju zaboraviti i upozorio da iskrivljene ideologije mogu ponovo utrti put novom masovnom istrebljenju.

U svom obraćanju povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, poglavara Rimokatoličke crkva istakao je potrebu da se žrtve ne smiju zaboraviti i da je to, osim što je pokazatelj da smo ljudi, osnovni uslov za mirnu budućnost, prenosi Rojters.

"Očuvano sjećanje takođe znači da smo svjesni da se te stvari mogu ponoviti, na osnovu prijedloga nekih ideologija koje tvrde da će spasiti narod i na kraju unište i narod i čovečanstvo", poručio je papa.

On je, na kraju svog redovnog obraćanja iz privatne biblioteke zbog ograničenja protiv virusa korona, podsjetio da je holokaust počeo upravo tako, čime je otvoren put za smrt, istrebljenje i brutalnost.

Papa Franja je danas govorio o ovoj temi u znak sjećanja na 76. godišnjicu kada je pred kraja Drugog svjetskog rata, 27. januara 1945, sovjetska Crvena armija, oslobodila logor smrt Aušvic-Birkenau u Poljskoj, gdje su nacisti ubili više od milion ljudi, Jevreja i pripadnika drugih naroda,

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, usvojenom 1. novembra 2005. godine, 27. januar proglašen je za Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana