Osuđen vođa desničarske organizacije odgovorne za napad na zgradu Kongresa

Tanjug
Osuđen vođa desničarske organizacije odgovorne za napad na zgradu Kongresa

VAŠINGTON - Vođa ultradesničarske organizacije “Čuvari zakletve” Stjuart Rouds proglašen je krivim zbog kovanja zavjere i uloge u napadu na zgradu Kongresa 6. januara 2021, nakon dvomjesečnog suđenja, prenosi BBC.

Tužioci su saopštili da je on je planirao oružanu pobunu kako bi zaustavio prenos predsjedničkih ovlašćenja nakon što je na predsjedničkim izborima 2020. godine u SAD Džozef Bajden izabran za lidera te zemlje.

Pored Roudsa krivom za kovanje zavjere je proglašena i Keli Megs koja je zajedno sa njim 6. januara 2021. godine ušla u zgradu Kongresa, prenosi BBC.

Troje pripadnika grupe, Džesika Votkins, Kenet Harelson i Tomas Kaldvel oslobođeni su optužbi za kovanje zavjere.

Svih pet članova grupe proglašeno je krivim za ometanje službenog postupka.

Napad na Kongres dogodio se nakon protestnog okupljanja kod spomenika Džordžu Vašingtonu tokom kojeg je bivši predsjednik Donald Tramp ponovio neutemeljene tvrdnje da je njegov izborni poraz posljedica masovne izborne krađe – tražeći od svojih pristalica da se pakleno bore kako bi spriječili navodnu izbornu krađu.

“Čuvari zakletve” su ultradesničarska organizacija koja tvrdi da federalne vlasti ugrožavaju prava njenih članova i usredređena je na regrutovanje članstva iz redova penzionisanih ili aktivnih pripadnika policije, vojske i hitnih službi, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana