Oslobođena žena koja je nevina provela 43 godine u zatvoru

Tanjug
Oslobođena žena koja je nevina provela 43 godine u zatvoru

VAŠINGTON- Presuda Sandri Hem u SAD, koja je bila  osuđena za ubistvo, poništena je nakon što je provela 43 godine u zatvoru, pošto je sudija okružnog suda u Mizuriju Rajan Horsman presudio da postoje "jasni i ubjedljivi" dokazi da je ona nevina.

Hem, stara 63 godine, osuđena je 1980. godine na kaznu doživotnog zatvora, za ubistvo bibliotekarke Patriše Ješke, nakon što je policiji dala inkriminišuće izjave dok je bila psihijatrijski pacijent, prenosi Gardijan.

Sudija Horsman je u petak presudio da je za ubistvo bibliotekarke kriv sada pokojni policajac, koji je kasnije završio u zatvoru zbog drugog zločina, kao i da Hem mora biti oslobođena u roku od 30 dana.

Presuda je donesena nakon što je pravni tim Hem u januaru iznio argumentaciju i dokaze u slučaju najdužeg zatvaranja nevine žene u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

-Zahvalni smo sudu što je prepoznao tešku nepravdu koju je Hem trpjela duže od četiri decenije -saopštio je njen pravni tim.

Kako je navedeno, Hem, koja je od 12. godine bila na psihijatrijskom liječenju zbog slušnih halucinacija i kasnije zbog upotrebe narkotika, prvo je priznala da je kriva za ubistvo da bi izbjegla smrtnu kaznu 1980. godine, nakon čega je presuda odbačena, ali je ponovo bila osuđena 1985. godine na osnovu istog priznanja.

-U nekim trenucima bila je pod dejstvom toliko lijekova da nije bila sposobna da drži uspravno glavu i bila je vezana za stolicu -naveli su njeni advokati, koji tvrde da je tokom priznanja iznosila kontradiktorne i "činjenično nemoguće" izjave pod uticajem lijekova, što je sud tada ignorisao.

Pravni tim Hem tvrdi da je policija zloupotrijebila njenu mentalnu bolest i navela je da da lažne izjave dok je bila pod uticajem lijekova, kao i da je prikrivala dokaze koji su ukazivali na Majkla Holmana, policajca tada starog 22 godine, čiji automobil je pronađen u blizini mjesta zločina i koji je u vlasništvu  imao minđuše žrtve.

Holman, koji je preminuo 2015. godine, tada je ispitan u policiji, ali mnogi dokazi tokom istrage o njemu nisu nikad predati advokatima Hem.

Sudija Horsman je u presudi naveo da "sud nalazi da dokazi direktno vezuju Holmana za ovaj zločin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana