Omikron, nova varijanta korone, vjerovatno stigao i u Njemačku

Tanjug
Omikron, nova varijanta korone, vjerovatno stigao i u Njemačku

BERLIN- Omikron varijanta virusa korona vjerovatno je stigla u Njemačku, rekao je danas ministar u zapadnoj pokrajini Hesen nakon što su pronađene mutacije kod putnika koji je stigao iz Južnoafričke Republike.

-Prošle noći pronađeno je nekoliko mutacija tipičnih za omikron kod putnika koji se vraćao iz Južnoafričke Republike - rekao je Kai Klose, ministar za socijalna pitanja u Hesenu.

On je dodao da se sprovodi potpuno sekvencioniranje varijante i da je osoba u izolaciji, te je pozvao sve koji su putovali iz Južnoafričke Republike u posljednjih nekoliko nedjelja da ograniče kontakte i da se testiraju.

Nova varijanta je pronađena u vrijeme kada se Njemačka i mnoge druge evropske zemlje bore sa porastom slučajeva infekcije.

Njemačka je danas zabilježila 67.125 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopštio je Institut za zarazne bolesti "Robert Koh", a više od 100.000 ljudi je umrlo od kovida.

Njemačka je proglasila Južnoafričku Republiku državom sa varijantom virusa korona, što znači da je avio-kompanijama dozvoljeno da prevoze samo Nijemce u Njemačku iz Južnoafričke Republike, rekao je danas Rojtersu.

Čak i oni koji su vakcinisani moraju provesti 14 dana u karantinu.

Ranije su holandski zdravstveni zvaničnici saopštili da su otkrili 61 slučaj kovida među ljudima koji su juče doletjeli iz Južnoafričke Republike i pokušavaju da utvrde da li je neko bio zaražen varijantom omikron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana