Ofanziva u Idlibu "samo pitanje vremena", za ruse napad najgori mogući scenario

Agencije
Ofanziva u Idlibu "samo pitanje vremena", za ruse napad najgori mogući scenario

ANKARA - Novi ulazak turske vojske u sirijski Idlib već je planiran i može početi u bilo kom trenutku, izjavio je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

On je u obraćanju poslanicima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) dodatno povećao tenzije sa Damaskom, izjavivši kako Ankara neće ostaviti Idlib vlastima sirijskog predsjednika Bašara el Asada i "onima koji ga podržavaju", očigledno misleći na Rusiju i Iran. 

Erdogan je istakao da su njegove riječi "posljednje upozorenje", javila je "Raša tudej". 

Rojters piše da je Erdogan naglasio da razgovori sa Rusijom o Idlibu "nisu ni blizu ispunili zahtjeve Turske" i da je vojna operacija na sjeveru Sirije "samo pitanje vremena".

Turska vojna operacija protiv snaga koje se bore na strani sirijskog predsjednika Bašara el Asada u Idlibu bio bi najgori mogući scenario, saopšteno je iz ruskog Kremlja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Rusija oštro protivi takvoj operaciji. 

On je, međutim, naglasio da Rusija i Turska ostaju u kontaktu kako bi pokušale da spriječe dalje eskaliranje tenzija u Idlibu. 

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije danas da je ulazak turske vojske u Idlib "samo pitanje vremena" i da je to posljednje upozorenje Asadovim snagama, kojima neće dozvoliti da preuzmu kontrolu nad Idlibom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana