Njemačka sredinom decembra odlučuje o kupovini američkih borbenih aviona F-35

Tanjug
Foto: Ilustracija

BERLIN – Njemački parlament će sredinom decembra odlučivati o kupovini američkih borbenih aviona F-35 kompanije Lokid Martin u vrijednosti od 10 milijardi evra, izjavila je danas ministar odbrane Nemačke Kristin Lambreht.

 "O velikom projektu kupovine američkih borbenih aviona F-35 u vrednosti od 10 milijardi evra razgovaraće se 14. decembra na sledećoj sednici (skupštinskog) odbora za budžet", rekla je Lambrehtova novinarima tokom posete gradu Zimernu u zapadnoj Njemačkoj, preneo je Rojters.

    Prema njenim riječima Njemačka namjerava da kupi ukupno 35 stelt borbenih aviona F-35, uključujući i projektile i drugo naoružanje i opremu, a kako je rekla prvih osam aviona biće isporučeno 2026. godine.

    To je prva velika nabavka naoružanja u okviru fonda od 100 milijardi evra predviđenog za odbranu.

    Kancelar Olaf Šolc je najavio ovaj  fond nakon izbijanja sukoba u Ukrajini u okviru promene državne politike s ciljem da naoružanje i vojnu opremu Bundesvera uskladi sa novim standardima uvedenim nakon Hladnog rata.

    Planirano je da avioni F-35 zamene stare letjelice tipa Tornado, jedini njemački avion sposoban da nosi američke nuklearne bombe koje su uskladištene u Njemačkoj i spremne za korišćenje u slučaju (izbijanja nuklearnog) sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana