Njemačka na ivici recesije

Agencije
Njemačka na ivici recesije

BERLIN - Njemačka je kolateralna žrtva “bregzita” i trgovinskog rata, slažu se strani ekonomski stručnjaci. Nakon što su iz Njemačke, motora ekonomije cijele EU, nedavno izašle brojke koje ukazuju na pad industrijske proizvodnje od 5,2 odsto na godišnjem nivou, oglašena je uzbuna.

Iako je Njemačka danas najmanje zadužena zemlja Evrope, s udjelom javnog duga u BDP-u manjim od 50 odsto i s viškom od 40 milijardi evra u državnoj blagajni, stručnjaci strahuju da je Njemačka nakon šest godina dotakla ivicu recesije i zabilježila najveći industrijski pad još od prethodne recesije 2009.

Prema pisanju stranih medija, moguće je izdvojiti tri glavna razloga za vrtoglavi pad i opasno usporavanje istorijski percipirane čelično čvrste ekonomije. Uzgred rečeno, ništa manje ne zabrinjava ni činjenica da iste simptome pokazuje Velika Britanija i Italija. Ukratko, razlozi njemačkog pada, prema mišljenju analitičara, svode se na “bregzit”, trgovinski rat i krizu auto-industrije.

Približava se krajnji rok “bregzita”, 31. oktobar, a većina evropskih ekonomija strepi. Za Njemačku je Velika Britanija treće najveće izvozno tržište u Evropi, sa 92 milijarde dolara u izvezenoj robi u 2018. godini. Ali, to nije sve. Prema podacima njemačke privredne komore DIHK, od trgovine između Njemačke i Britanije zavisi 700.000 radnih mjesta.

Njemačke kompanije imaju oko 140 milijardi evra investicija u Velikoj Britaniji. S druge strane, britanske kompanije i njihove njemačke filijale zapošljavaju 270.000 Nijemaca. Sprovodeći istraživanje na 2.000 njemačkih poslodavaca, DIHK je saopštio da 70 odsto njih vjeruje da će im poslovi u Velikoj Britaniji oslabiti u 2019. godini, a svaka osma kompanija sa operacijom u Britaniji razmišlja o tome da preseli svoje poslovanje. Kao najveće strahove navode pravnu nesigurnost, ali i povećanje carinske birokratije i pripadajućih troškova.

Sa porastom napetosti između Kine i SAD Njemačka je postala kolateralna žrtva. SAD i Kina čine veliki dio njemačkog izvoza i gotovo polovinu cjelokupne njemačke ekonomije. Ali, stvari su i malo kompleksnije. Ironično, njemački izvozni proizvodi, luksuzni automobili i precizne mašine bilježe mali pad protoka prema SAD i Kini.

Ono što je trgovinski rat napravio jeste ulivanje nesigurnosti u njemačke poslodavce. Posljednja u nizu ocjena Ifo instituta, koji je indeks optimizma spustio na 5,7 prvi put u sedam godina, ali i bučne najave Trampovih carina, uticale su na to da njemački poslodavci ustuknu i nađu se u začaranom krugu. Ne ulažu dobit i ne zapošljavaju. Iako je u Njemačkoj nezaposlenost na niskih 3,1 odsto, nova zapošljavanja su stala.

Isporuka “Folksvagenovih” automobila pala je za 3,3 odsto u junu u odnosu na isti period prošle godine, objavili su iz vodeće automobilske kompanije. BMW je objavio gubitke od 1,6 milijardi dolara, s padom dobiti od 78 odsto. Povrh svega, američki predsjednik Tramp je nedavno opet izrazio spremnost za povećanje carina na uvezene automobile ako ne postigne zadovoljavajući novi trgovinski sporazum sa EU.

Iako je Njemačka danas najmanje zadužena zemlja Evrope i s viškom  

“Dizelgejt”

Za neke probleme njemačke auto-industrije ne mogu se kriviti trgovinske napetosti. Nakon skandala “Dizelgejt”, u kojem je samo “Folksvagen” platio kazni u iznosu od 25 milijardi dolara, auto-industrija je pod pritiskom da ispuni sve niže granice emisija gasova staklene bašte, pod direktivom Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana