Nigerijska mafija “Crna sjekira” hara Švedskom

Agencije
Nigerijska mafija “Crna sjekira” hara Švedskom

STOKHOLM - Zloglasna nigerijska banda “Blek eks”, poznata po plašenju ljudi vudu magijom, nakon Italije, polako preuzima i Švedsku, jer su već zaposjeli svoju teritoriju u najvećim gradovima, Stokholmu i Geteborgu, a švedska nacionalna televizija prijavila je da je policija potvrdila njeno prisustvo u univerzitetskom gradu Upsala.

“Crnu sjekiru” nazivaju kultom smrti, njihov osnovni posao je trgovina drogom i trgovina ljudima, a oni su poznati po ubistvima, otmicama i upotrebi vudu magije, kao instrumenta ucjene.

- Oni drže žene kao taoce i plaše ih vjerovanjem da će završiti loše zbog vudu magije ako napuste posao prostitucije. Prodaju i kokain i heroin - upozorio je portparol policije u Upsali Jale Poljarevijus.

Početkom septembra mladić sa 70 kapsula heroina i kokaina uhapšen je na aerodromu u Stokholmu. Priznao je da je za ovu bandu obavio kurirski posao, jer su ubili njegovog oca u Nigeriji i prijetili da će ubiti i njegovu majku.

U Evropi su najviše ugroženi zapadnoafrički migranti kojima obećavaju posao i koji su uključeni u kriminalne aktivnosti. Švedska policija upozorila je da posebno vrebaju ispred stokholmske džamije. 

Ova mreža široko je rasprostranjena, od rodne Nigerije, Evrope, pa sve do Kanade. U Italiji je do sada “Crna sjekira” ostavila najdublji trag, a sukobili su se i sa “Koza nostrom” na Siciliji. Na kraju su postigli kompromis, a dio zarade ostavili su domicilnoj mafiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana