Neophodno zabraniti izručenje Asanža i odmah ga osloboditi

Srna
Neophodno zabraniti izručenje Asanža i odmah ga osloboditi

STRAZBUR - Izručenje osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža u SAD mora biti zabranjeno i britanske vlasti ga moraju smjesta osloboditi, saopštila je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope.

Zahtjev Skupštine, koji je sastavilo 327 zakonodavnih tijela iz svih zemalja Savjeta Evrope, dio je rezolucije koja je juče usvojena pod nazivom "Prijetnje slobodi medija i bezbjednosti novinara u Evropi".

U dijelu Rezolucije 2317, u kojoj se članice Savjeta Evrope pozivaju da učine više za zaštitu novinara i uzbunjivača, navodi se da Skupština smatra da zatvaranje i krivično gonjenje Asanža predstavlja opasan presedan za žurnaliste.

U dokumentu se napominje da se Skupština pridružuje preporukama specijalnog izvjestioca UN za mučenje i druge oblike okrutnog, nehumanog i degradirajućeg tretiranja ili kažnjavanja Nilsa Melcera, koji je 1. novembra 2019. godine upozorio da treba zabraniti izručenje Asanža SAD i smjesta ga osloboditi.

Melcer je oštro kritikovao vlasti Velike Britanije, SAD, Švedske i Ekvadora zbog toga što nisu propisno ispitali njegove izvještaje o tome da je Asanž izložen psihičkoj torturi, javio je "Sputnjik".

Asanžu prijeti do ukupno 175 godina zatvora ukoliko bude osuđen na osnovu optužbi za ulogu u objavljivanju povjerljivih američkih dokumenata koji upućuju na mogućnost da su američke snage u Iraku činile ratne zločine.

Glavni i odgovorni urednik "Vikiliksa" Kristin Hrafnson otkrio je 23. januara da se među pravnim argumentima vlasti SAD nalazi i tvrdnja da se zaštita i garancije slobode govora, koji su predviđeni američkim Ustavom, ne odnose na strane novinare.

Takva tvrdnja implicira da Asanž neće biti zaštićen Prvim amandmanom Ustava SAD onako kako bi bio bilo koji američki novinar da je objavio isti materijal kao i osnivač "Vikiliksa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana