Nehamer: Ako EU ne djeluje, moramo sami nešto preduzeti

Tanjug
Nehamer: Ako EU ne djeluje, moramo sami nešto preduzeti

BEČ - Sve dok EU ne bude preduzela efikasne mjere, moramo sami da djelujemo, i zbog toga Austrija čini sve da se zaštiti i želi sa Mađarskom i Srbijom da preduzme dalje mjere u borbi protiv ilegalne migracije, najavio je austrijski kancelar Karl Nehamer pred sutrašnji Samit o ilegalnoj migraciji u Budimpešti.

Nehamer će se u Budimpešti sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kako je saopšteno u Beču, usljed rasta talasa migranata preko balkanske rute.

Planirani su razgovori o pojačanoj policijskoj saradnji u zaštiti granica, borbi protiv krijumčara ljudi i zajedničkim merama za delovanje protiv talasa ilegalnih migranata, navodi se u saopštenju Vlade Austrije.

''Austrija je trenutno masivno pogođena ilegalnom migracijom. Solidarni doprinos koji pružamo u Evropi je naproporcionalni veliki'', naglasio je Nehamer. On je ukazao da je posebno pogođena austrijska pokrajine Burgenland zbog svoje duge granice prema istoku.

Istakao je da Austrija želi sa Srbijom i Mađarskom da preduzme dalje mere, jer kada su zaštićene srpska i mađarska granica, onda je to i austrijska. Inače Austrija je od 2020.godine prisutna na mađarsko-srpskoj granici sa svojim policajcima, koji pomažu mađarskim kolegama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana