Moskva može proizvesti projektile za šest mjeseci

Srna
Moskva može proizvesti projektile za šest mjeseci

MOSKVA- Rusija može da proizvede projektile srednjeg i kraćeg dometa u roku od šest mjeseci ukoliko SAD preduzmu korake ka razvoju, proizvodnji i razmještanju takvih projektila u trećim zemljama, izjavio je predsjedavajući Komitetu za odbranu u Savjetu Ruske Federacije Viktor Bondarev.

On je rekao da Rusija može da popuni prazninu koju je izazvao nedostatak projektila kraćeg i srednjeg dometa, s obzirom na opremu koju imaju ruske fabrike, naučni potencijal vojnih instituta i biroa za dizajn. 

Bondarev je istakao da postoji mogućnost da Rusija neće moći brzo da proizvede novi projektil, ali da je moguće izvršiti testiranje u roku od šest do 12 mjeseci. 

Predsjedavajući komitetu podsjetio je da Rusija trenutno posjeduje sisteme protivvazdušne odbrane "S-300" i "S-400", te da se može braniti, javio je TASS. 

Ruski senator vjeruje da postoje opcije da se ponovo pregovara o Sporazumu o raketama srednjeg dometa (INF) i ne isključuje mogućnost da se druge države pridruže novom sporazumu. 

"Ja zagovaram nove pregovore u vezi sa ovim Sporazumom, ali ne pod teškim uslovima. O sporazumu se mora pregovarati pod uslovima jednakosti, uključujući prebrojavanje svih projektila u zemljama koje imaju kapacitet za proizvodnju i razmještanje, uz dalju globalnu kontrolu", dodao je Bondarev.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana