Moguće glasanje o nezavisnosti Katalonije ako nema razgovora, Madrid prijeti

Srna
Moguće glasanje o nezavisnosti Katalonije ako nema razgovora, Madrid prijeti

Barselona - Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je danas da bi regionalni parlament mogao da glasa o formalnoj deklaraciji o nezavisnosti od Španije ukoliko centralna Vlada ne bude razgovarala sa Katalonijom.

Agencija Rojters prenosi da je Pudždemon ignorisao krajnji rok da se izjasni o deklaraciji o nezavisnosti, koji mu je postavila Vlada Šanije. Rok je istekao u 10.00 časova.

"Ukoliko Vlada nastavi da sprečava dijalog i nastavi represiju, katalonski parlament bi mogao da krene dalje, ako zaključi da je pravi trenutak, i glasa o formalnoj deklaraciji o nezavisnosti", naveo je Pudždemon u pismu španskom premijeru Marijanu Rahoju.

Pudždemon je predočio pismo javnosti neposredno prije isteka roka.

Vlada spremna da aktivira član 155

Vlada Španije aktiviraće u subotu, 21. oktobra, član 155 Ustava, koji omogućava da se suspenduje politička autonomija Katalonije, rečeno je danas Rojtersu u kancelariji premijera Marijana Rahoja.
Specijalna sjednica Vlade zakazana je nakon što je katalonski lider Karles Pudždemon saopštio da bi regionalni parlament mogao da glasa o formalnoj deklaraciji o nezavisnosti ukoliko centralna Vlada ne pristane na razgovore.

Član 155 Ustava omogućava Vladi da uvede direktnu upravu tokom krize, ali on do sada nije nikada aktiviran.

Ustavom iz 1978. godine u Španiji je utvrđen demokratski poredak poslije smrti diktatora generala Franka tri godine ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana