Minsk traži izvinjenje Otave zbog veličanja ukrajinskog naciste

Srna
Minsk traži izvinjenje Otave zbog veličanja ukrajinskog naciste

OTAVA- Minsk je zatražio zvanično izvinjenje Otave ističući da aplaudiranje i proglašavanje herojem Ukrajinca, koji je služio u nacističkim "Vafen" SS jedinicama Adolfa Hitlera tokom Drugog svjetskog rata, nije slučajnost već "kvintesencija ili suština" dugogodišnje politike Kanade.

"Bjelorusija, koja je izgubila svakog trećeg građanina u Drugom svjetskom ratu, ogorčena je i duboko uvrijeđena snimkom odavanja počasti veteranu SS divizije Galicija u Donjem domu kanadskog parlamenta", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije.

Jaroslav Hunka /98/, bivši pripadnik SS 14. galicijske divizije, dobio je ovacije u sali tokom posjete ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog u petak, 22. septembra.

Nakon što je ovaj događaj izazvao bijes jevrejskih organizacija, kabinet premijera Džastina Trudoa krivicu je svalio na predsjednika parlamenta Entonija Rota, rekavši da oni nisu znali za prošlost Hunke.

Rota je rekao da je tek "naknadno postao svjestan činjenica" i da se kaje zbog svoje odluke da Hunku proglasi "ukrajinskim i kanadskim herojem".

Minsk, međutim, smatra da "ovakav ciničan odnos prema sjećanju na hiljade nevinih žrtava nacizma nije slučajnost, kako to sada pokušavaju da prikažu organizatori ovog šoua".

"To je svojevrsna kvintesencija dugogodišnje dosljedne politike vlasti Kanade i niza zemalja kolektivnog Zapada koji prikrivaju i ublažavaju nacističke zločince i namjerno odobravaju pokušaje prekrajanja istorije", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije.

Bjelorusija je saopštila da očekuje "zvanično izvinjenje" rukovodstva Kanade, a u međuvremenu je zatražila od "međunarodnih i javnih organizacija, udruženja i fondacija koje obilježavaju sjećanje na žrtve Drugog svjetskog rata daju odgovarajuću pravnu i moralnu ocjenu ovog incidenta", prenosi "Raša tudej".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana