Ministar: Ukrajini fali pet milijardi dolara za vojne troškove

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

KIJEV - Državnom budžetu Ukrajine nedostaje 5 milijardi dolara potrebnih za vojne troškove, rekao je danas ministar finansija Sergej Marčenko u intervjuu za radio Hromadske.

Prema njegovim riječima, nakon što su SAD usvojile dugo očekivani paket pomoći od 61 milijardu dolara, nova sredstva pokrivaju socijalne i humanitarne troškove Ukrajine.

"'U praksi imamo veliki fiskalni problem, neriješeno pitanje vojnih rashoda“, tvrdi on.

Ukrajina je u proteklih šest mjeseci dobila minimalnu vojnu pomoć od partnera, što je, prema riječima ministra, opteretilo budžet u smislu dodatnih vojnih izdataka, prenosi Kijev indipendent.

''U ovom trenutku mislim da možemo da govorimo o cifri od oko 5 milijardi dolara. Razmišljamo o tome kako ćemo deficit pokriti u bliskoj buduććnosti“, napomenuo je ministar.

Kako je u aprilu rekao ministar strateške industrije Aleksandar Kamiši, odbrambeni budžet Ukrajine od 40 milijardi dolara za ovu godinu uključuje 6 milijardi dolara za nabavku oružja.

Kijev je krajem marta dobio kredit Svjetske banke od 1,5 milijardi dolara.

Privatno finansiranje Svetske banke planira da uloži 1,9 milijardi dolara u projekte u Ukrajini u narednih 18 mjeseci, prenio je Rojters u aprilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana