Merkel: Podrška izgradnji gasovoda “Sjeverni tok dva”

Srna
Merkel: Podrška izgradnji gasovoda “Sjeverni tok dva”

BERLIN - Njemačka je donijela odluku u korist izgradnje gasovoda “Sjeverni tok dva” bez obzira na mišljenje ostalih članica EU, ali politička borba koja se vodi oko projekta je mnogo već od same dostave gasa, rekla je danas njemački kancelar Angela Merkel.

Obraćajući se putem video linka na sjednici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, Merkelova je naglasila da je Njemačka uvijek zastupala stav da Ukrajina ostane tranzitna zemlja u izvozu gasa iz Rusije ka EU.

Ona ističe da su joj poznati suprotstavljeni stavovi prema “Sjevernom toku dva” i mišljenja drugih članica EU.

“Možemo da vidimo da je spor mnogo širi i usmjeren je na to koliko želimo da podržimo trgovinu sa Rusijom, prvenstveno u energetskom sektoru. Njemačka je donijela odluku u korist izgradnje žSjevernog toka dvaž”, navela je Merkelova.

Ona je dodala da je to politička borba i da mnogi imaju različito mišljenje.

Projekat “Sjeverni tok dva” predviđa izgradnju dva gasovoda sa ukupnim kapacitetom od 55 metara kubnih godišnje sa obale Rusije preko Baltičkog mora ka Njemačkoj.

Izgradnja je obustavljena u decembru 2019. godine kada je švajcarska kompanija za polaganje cijevi “Olsis” suspendovala radove zbog sankcija SAD.

Međutim, izgradnja je nastavljena u decembru prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana