Merkel: Ograničen napredak u pregovorima Brisela i Londona

Srna
Merkel: Ograničen napredak u pregovorima Brisela i Londona

BERLIN - EU i Velika Britanija ostvarile su vrlo ograničen napredak u pregovorila o odnosima u budućnosti, izjavila je njemački kancelar Angela Merkel.

Ona je tokom odgovaranja na pitanja u njemačkom parlamentu rekla da i dalje postoji mogućnost da strane ne postignu dogovor.

"Napredak u pregovorima je, da se oprezno izrazim, veoma ograničen", istakla je Merkelova, nakon što je Njemačka danas preuzela šestomjesečno predsjedavanje EU.

Merkelova je naglasila da je sa Velikom Britanijom dogovoreno da se ubrzaju pregovori kako bi se do jeseni postigao sporazum koji mora biti ratifikovan do kraja godine.

Međutim, Merkelova je upozorila da Njemačka i EU moraju da se pripreme za tu mogućnost da se sporazum ne materijalizuje.

Velika Britanija je istupila iz EU 31. januara u procesu Bregzita. Period tranzicije, tokom kojeg Velika Britanija ostaje u sklopu jedinstvenog tržišta Unije i carinske unije, ističe 31. decembra i raste pritisak da se prije toga postigne sporazum o slobodnoj trgovini.

Intenzivniji pregovori dvije strane zakazani su za ovu sedmicu.

Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona rekao je da je postizanje sporazuma i dalje moguće, ali da je Velika Britanija spremna na bilo kakav ishod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana