Merkel i Erdogan ručali i razgovarali u četiri oka u vili na Bosforu

Agencije
Merkel i Erdogan ručali i razgovarali u četiri oka u vili na Bosforu

ISTANBUL - Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je danas kontinuitet u odnosima Njemačke sa Turskom, što je uključivalo i saradnju i kritike Ankare tokom njene oproštajne posjete turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Dvoje lidera ručali su i razgovarali u četiri oka u predsjedničkoj vili Huber u Istanbulu  sa pogledom na Bosfor.

-Uvijek sam govorila da je naša saradnja bila veoma dobra u godinama dok sam radila sa Erdoganom. Kritikovala sam Tursku o pitanju ljudskih prava i individualnih sloboda. Tražili smo rješenja. Mogli smo da imamo razlike, ali smo zavisili jedni od drugih - rekla je Merkelova novinarima nakon razgovora.

Merkel je rekla da je njen „savjet“ Turskoj danas da očekuje „isto za buduću vladu u Njemačkoj“.

-Odnos između Turske i Njemačke nastaviće se sa svojim negativnim i pozitivnim stranama. To će prepoznati i sljedeća vlada - rekla je ona.

Erdogan je dva puta nazvao Merkelovu svojim „dragim prijateljem“, a nagovijestio je i poteškoće koje bi Turska mogla imati u promovisanju svojih interesa nakon što je formalno ustupila mjesto novoj koalicionoj vladi koja se formira u Berlinu nakon izbora prošlog mjeseca.

-Da nije bilo koalicione vlade, odnosi Njemačke sa Turskom bi mogli biti lakši. Naravno, nije lako raditi s koalicionom vladom - rekao je Erdogan, navodi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana