Meksiko Siti: Veliki defile podrške predsjedniku Obradoru

Tanjug
Meksiko Siti: Veliki defile podrške predsjedniku Obradoru

MEKSIKO SITI- Desetine hiljada ljudi prošetale su u nedjelju centrom Meksiko Sitija zajedno sa meksičkim predsjednikom Andresom Manuelom Lopesom Obradorom u znak podrške šefu države prike opštih izbora 2024. godine.

-Meksikom više ne upravlja oligarhija, sada postoji demokratski sistem čiji su prioritet siromašni -  rekao je Obrador ljudima koji su se u ogromnom broju okupili na centralnom trgu Zokalo, prenosi Rojters.

Lopes Obrador, čija je administracija u protekle četiri godine povećala minimalne plate, predložio je povećanje zarada od oko 20 odsto u 2023. godini navodeći da bi prognozirani ekonomski rast zemlje mogao da nadmaši očekivanja.

Njegove pristalice, od kojih su mnogi putovali u prestonicu autobusom, rukovali su se i fotografisali sa 69-godišnjim šefom države dok je prelazio preko trga Zokalo, a mnogi su mahali zastavama vladajuće stranke Pokret za nacionalnu obnovu (MORENA).

-Predsjednik je skromnog porekla. Radio je mnogo društvenih programa. Želimo da nastavi sa svojim radom - rekla je jedna žena koja je 12 sati putovala od Tabaska da bi prisustvovala skupu.

Predsjednikov govor je uslijedio nakon petočasovnog marša prestoničkom Avenijom Reforma i nastupa marijači muzičara na glavnom trgu.

Meksički predsjednici su ograničeni na jedan šestogodišnji mandat, a trenutni rejtig Lopesa Obradora je oko 60 odsto.

Ministar spoljnih poslova Marsel Ebrar i gradonačelnica Meksiko Sitija Klaudija Šejnbaum, koji su bili na jučerašnjem skupu, izgledni su partijski kandidati za naredne izbore, zakazane za ljeto 2024. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana