Medvedev: Sada je ozbiljno - prijetnja od nuklearnog sukoba u svijetu nije prošla, već je porasla

GS
Medvedev: Sada je ozbiljno - prijetnja od nuklearnog sukoba u svijetu nije prošla, već je porasla

MOSKVA - Isporuke stranog oružja Ukrajini približavaju nuklearnu apokalipsu, izjavio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

„Svaki dan tokom koga se strano oružje isporučuje Kijevu u konačnom zbiru čini sve bližom upravo ovu nuklearnu apokalipsu“, ocijenio je Medvedev u intervjuu vodećim ruskim medijima.

Prema njegovim riječima, prijetnja od nuklearnog sukoba u svijetu nije prošla, već je porasla.

„Sada je ozbiljno. Da li je prošla prijetnja od nuklearnog sukoba? Ne, nije prošla, samo je porasla“, rekao je zvaničnik.

On je, govoreći o specijalnoj operaciji u Ukrajini, takođe istakao da Zapad nije vjerovao da će se Rusija odlučiti na uzvratne mjere, ali se preračunao i sada su posljedice mnogo teže, nego što su mogle biti da su sa Moskvom potpisali dokument o bezbjednosnim garancijama.

Zamjenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“ u Ukrajinu, takođe poslati municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

Nakon toga je predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.

Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine.

Kao što su primjetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana