Medvedev: Amerikanci moraju da plate za svoje zločinačke odluke

GS
Medvedev: Amerikanci moraju da plate za svoje zločinačke odluke

Odgovor Rusije na konfiskaciju svoje imovine može biti samo asimetričan, što ne znači da će biti manje bolan, naveo je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući američki zakon o konfiskaciji ruske imovine.

"Očigledno je da na taj bezobrazluk SAD o besramnoj krađi naših dragocjenosti, Rusija neće moći potpuno simetrično da odgovori. Razlog je jasan – mi nemamo značajnu količinu imovine američke vlade, uključujući američki novac, prava i drugu imovinu", napisao je Medvedev na Telegramu.

On je napomenuo da Rusija, kao odgovor na konfiskaciju svoje imovine u Sjedinjenim Državama, može odlučiti da oduzme imovinu privatnih lica koja je pod jurisdikcijom Ruske Federacije.

"Govorimo o oduzimanju imovine, na primjer sudskom odlukom, imovine privatnih lica koja se nalaze u jurisdikciji Rusije (novac, nekretnine i pokretna imovina, imovinska prava). Da, to je složena priča, pošto su ti pojedinci obično djelovali kao investitori u rusku ekonomiju. A mi smo im garantovali nepovredivost prava privatne svojine", dodao je.

Medvedev je istakao da se onda desilo neočekivano – SAD su Rusiji objavile hibridni rat, uključujući pravni i sudski, stvorivši mehanizam za nezakonito prisvajanje ruskih dobara, što je potpuno suprotno međunarodnom i ruskom nacionalnom pravu.

Kako je dodao, moguć odgovor Ruske Federacije na konfiskaciju imovine nalazi se u ruskom zakonodavstvu - takozvane retorzije i citirao član 1194 Građanskog zakonika Ruske Federacije, koji kaže da "Vlada Ruske Federacije može uspostaviti recipročna ograničenja (retorzije) u odnosu na imovinska i lična neimovinska prava građana i pravnih lica onih država koje imaju posebna ograničenja za imovinska i lična neimovinska prava ruskih građana i pravnih lica".

"To pravilo treba proširiti, jer konfiskacija ruske imovine predstavlja prestanak imovinskih prava. To znači da naša norma mora da predviđa ne samo ograničenje prava stranih lica, već i njihov prestanak, tako da je moguće oduzeti u korist ruske države, ruskih pravnih i fizičkih lica imovinu stranih pravnih lica, entiteta iz neprijateljskih zemalja. Amerika i Amerikanci moraju da plate za svoje zločinačke odluke", zaključio je Medvedev, prenosi RT Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana