Lukašenko odbacio odgovornost za smrt 11-godišnjeg djeteta

Srna
Foto: Ilustracija

MINSK - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko odbacio je odgovornost za smrt 11-godišnjaka u prihvatilištu za migrante u Litvaniji, koji je prešao granicu iz Bjelorusije prije dva mjeseca

.Na sastanku graničnih službi danas u Minsku, u glavnom gradu Bjelorusije, Lukašenko je uperio prst u svoje evropske susjede, čije su akcije, prema njegovim riječima, otežale “vrlo nepovoljnu situaciju” na granici zauzimanjem konfrontacijskog pristupa Bjelorusiji.

Vlade Poljske, Litvanije i Letonije proglasile su vanredno stanje na svojoj granici sa Bjelorusijom zbog porasta broja ilegalnih migranata u posljednjih nekoliko mjeseci.

Sve tri zemlje optužile su Lukašenka da pomaže i ohrabruje izbjeglice iz zona sukoba da masovno dolaze na granicu sa EU u znak odmazde zbog oštrih sankcija EU protiv Bjelorusije.

Na poljskoj strani granice do sada su poginula tri migranta.

Litvansko Ministarstvo socijalne zaštite i rada u Vilnjusu saopštilo je da smrt 11-godišnjeg đeteta nastala kao posljedica akutne kardiopulmonalne disfunkcije.

Dijete, koje je već imalo zdravstvene probleme, uključujući epilepsiju i povredu glave, i koje je bilo paralizovano, umrlo je juče u bolnici.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana